Claudiu Zamfir

Noutăți Start-Up Nation 2018-2019: Aplicație informatică pentru contragaranție

Thumbnail

Firmele calificate la finanțare în programul Start-Up Nation 2018-2019 pot să beneficieze de un avantaj de circa 1.000 de euro dacă apelează la contragarantare prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), care menționează vineri că în această ediție a schemei de finanțare folosește un sistem informatic nou, prin care va fi grăbit procesul de acordare a facilității.

„Noua aplicație informatică dezvoltată de echipa operaționala FRC, împreuna cu specialiștii nostri în dezvoltarea și administrarea programelor IT, vine în sprijinul antreprenorilor care beneficiază de granturile Start-Up Nation (2) prin facilitarea accesului la finanțare și demararea cât mai rapidă a implementării planurilor lor de afaceri”, declara pentru StartupCafe.ro, Stere Farmache, presedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare.  

Potrivit FRC, aplicația informatică introduce o comunicare rapidă mult îmbunătățita, în relația cu partenerii din program.

Noua aplicație este interconectabilă cu cea a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) și permite „reducerea semnificativa a timpilor de procesare, prin automatizarea și optimizarea fluxurilor interne de analiza a solicitarilor de contragarantare primite de la beneficiarii Start-Up Nation”, a menționat FRC.

Conform FRC, aplicația informatică vizează:

  • Preluarea automată în aplicația FRC, la momentul receptionarii solicitarii, a informatiilor privind beneficiarul și afacerea sa;
  • Alocarea automată și dinamică pe specialiști/analiști din cadrul FRC a dosarelor primite de la fondurile de garantare;
  •  Analiza se face online, în timp real, astfel încât trecerea succesivă prin filtre interne să fie mai rapidă;
  • Procesul – fluxul de analiza este paper free (fără hârtii - n.r.) / sustenabil – în sensul că, începand cu acest an, numai Raportul de analiză final și Scrisoarea de contragarantare se imprimă și se semneaza, iar Informarea pentru antreprenori privind ajutorul de stat si beneficii asociate contragarantiei oferite, are – și ea – optiunea transmiterii online către aceștia.

Fondul Român de Contragarantare mai spune că noua sa aplicație informatică, disponibilă începand cu acest an, elimină erorile umane asociate efectuarii manuale a operațiunilor de analiză și asigură un flux de analiză optimizat și timpi redusi de procesare.

Care este avantajul folosirii contragaranției? În conditiile în care un antreprenor bifează in formularul băncii partenere de la care ia credit-punte opțiunea de garanție contragarantată, firma beneficiară poate economisi aproximativ 1000 euro, în situatia unui credit punte în valoare de 200.000 lei pe o perioada de 24 luni - a menționat FRC.

Contragarantarea reduce valoarea comisionului de garantare de la 3,8% la 2,48%, iar ajutorul de stat reduce valoarea absoluta a comisionului de garantare pe care antreprenorul o va plăti, la acordarea creditului punte.

„Încurajam, astfel, ca toti antreprenorii, consultantii acestora, alte parti interesate in buna gestiune a resurselor financiare ale firmelor nou infiintate, sa ceara informatii bancilor partenere si sa solicite acestora sau, direct FRC, detalii si/sau clarificari. În concluzie, echipa FRC este pregatita deja să ofere contragarantii, prin intermediul aplicatiei informatice proprii, interconectatabila cu sistemele de prelucrare si evidentță ale FNGCIMM.”, susține Fondul Român de Contragarantare.

Solicitarile de credit punte care vor fi depuse de antreprenori la bancile partenere in aceasta editie a programului Start-Up Nation se vor face in baza acordului de finantare ce va fi semnat de catre acestia cu Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Și în ediția a doua a programului Start-Up Nation, băncile partenere sunt Banca Transilvania, CRC Bank și BCR.

Reamintim că în ediția precedentă a programului Start-Up Nation, o serie întreagă de beneficiari și consultanți au acuzat o procedură greoaie de aprobare a contragaranției de către FRC.

Reamintim că în ediția 2018-2019 a programului Start-Up Nation guvernul spune că va cheltui până la 2 miliarde de lei (peste 420 de milioane de euro) din bugetul de stat pentru finanțarea unui număr de maximum 10.000 de firme mircor, mici și mijlocii private. Valoare amaximă a ajutorului nerambursabil ar urma să fie de 200.000 de lei (42.000 de euro) pentru fiecare firmă beneficiară.

Peste 33.000 de firme au aplicat în ediția aceasta a programului.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4182
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri