Claudiu Zamfir
Antreprenorul Dragoș Anastasiu, care are afaceri de cel puțin 150 de miloane de euro pe an, a criticat, luni, la București, într-o discuție cu reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, programul Start-Up Nation, pentru care Guvernul alocă din bugetul de stat 2 miliarde de lei (peste 420 de milioane de euro), într-o ediție.
Anastasiu, care controlează afaceri mari în transporturi și turism, ca Eurolines (branduite FlixBus mai nou) sau TUI Travel, le-a spus luni oficialilor Ministerului pentru mediul de Afaceri, la un eveniment de antreprenoriat organizat de instituție, că în primul rând este greșit ca prin programul Start-Up Nation să se acorde fonduri nerambursabile de la stat unor antreprenori care nu sunt obligați să asigure și ei o parte consistentă de co-finanțare din resurse proprii.
Anastasiu a făcut astfel o paralelă cu emisiunea de antreprenoriat la care a participat cu ani în urmă la TVR, Arena Leilor, un fel de Shark Tank românesc, în care el și alți oameni de afaceri cu experiență investeau în business-urile unor tineri.
„Faptul că dați bani antreprenorilor este un vis pentru mine, deci e departe de mine ideea de a boicota sau a spune că nu e bine să fie ajutați antreprenorii. Dar atenție! Și eu am trecut pe la Arena Leilor acum 7-8 ani. Dar noi nu dădeam niciodată bani după o grilă și după un business plan. Noi dădeam bani omului. Omului! Or, în aceste proiecte, totul este pe grilă. Aici este un șablon, aici este proiectul, intră pe aici, primește bani, nu intră pe aici, nu primește bani. Omul! Se uită cineva la el? Nu.
Nu dădeam niciodată bani, dar niciodată, cuiva care nu punea și el niște bani. Și erau unii care nouă ni se păreau că au o atitudine excepțională. Și spuneam <<Cu ăsta aș vrea să colaborez, dar nu are bani>>. Și atunci îl luam deoparte și îi spuneam <<Cât vrei?>> . <<10.000 de euro>>. <<OK. Ți-i împrumut eu. Fac contract cu tine și îți împrumut banii ăștia și sunt ai tăi, dar mi-i dai înapoi. Când mi-i dai înapoi? Când vom face împreună bani. Și, dacă nu vom face împreună bani, mi-i vei da. Pentru că tu ești creierul, pentru c[ tu ai propus proiectul respectiv și pentru că tu trebuie să-l duci până la capăt. Și eu sunt un ajutor și atât. Nu sunt nici manager, nici inițiator. Sunt mentor>>.”, a spus Anastasiu.
El a pus programul Start-Up Nation pe seama „goanei după voturi” a politicienilor de la putere.
„Ei, statul român - poate că în goana după voturi - dă bani. Se pare că la ultimele alegeri și poporul român a aspus: <<Degeaba ne dați bani, că nu e suficient. Trebuie să ne dați mai mult: trebuie să ne dați încredere, sentimentul că suntem importanți, că ne ajutați, că ne sprijinim reciproc>>”.
De asemenea, Dragoș Anastasiu a propus Ministerului pentru Mediul de Afaceri ca prin viitarea ediție a programului Start-Up Nation selecția antreprenorilor care vor primi fondurile nerambursabile să fie făcută de mentori din rândul oamenilor de afaceri cu experiență.
„Mi-aș dori foarte mult - anul ăsta nu se mai poate, dar poate la anul - să vă uitați la proiectele astea și să puneți omul în centrul investiției, nu proiectul în sine. Și îmi veți spune că la stat nu aveți cum. Și eu vă spun că aveți cum. În loc să-i puneți pe colegii dumneavoastră care sunt depășiți fizic să facă una-alta, dacă luați mentori din mediul privat, vă amestecați și dvs. printre ei, și spuneți <<p-ăsta da, p-ăsta nu>>, cu o echipă mai largă, și dacă veți obliga oamenii să aibă mentori, dacă jumătate din cei 40.000 de euro îi dați în educație antreprenorială, veți vedea că toate proiectele astea vor avea de 10 ori mai mare succes.
Pentru că dvs., statul român, plecați de la premisa că toate startup-urile trebuie să aibă succes. Și-i obligăm să stea 2 ani, 3 ani, să angajeze 2-3 oameni. Domn'e, la nivel mondial, startup-urile decedează după 1 an în proporție de 90%. Noi îi condamnăm la succes, obșigându-i să țină companiile astea cu mă-sa, ta-su acolo, numai ca să aibă niște angajați?! Pe bune?! Asta este ceea ce vrem să facem cu țara asta? Eu nu cred”, a susținut omul de afaceri.
Dragoș Anastasiu a mai afirmat că dintre planurile de afaceri finanțate prin Start-Up Nation, „80% nu le scriu antreprenorii, ci diverși consultanți”. „Acolo intră tineri fără experiență antreprenorială, intră și eșuează - că nu au cum să nu eșueze - lăsând ideea de insolevnță, adică prejudiciindu-i pe alții. Deci pe banii statului român prejudiciem antreprenori care nu au beneficiat de ajutorul statului român. Pentru că acolo intră oameni pe grilă, nu oameni cu experiență antreprenorială”.
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri Paula Pîrvănescu s-a plâns că în acest moment agențiile pentru IMM, din subordinea minsterului, care gestionează Start-Up Nation și celelalte programe de finanțare, nu au suficient personal.
„Agențiile să știți că sunt, din punctul meu de vedere, sugrumate sau sufocate, pentru că au un efectiv de 15 colegi (fiecare n.r.) și gândiți-vă că ei trebuie să facă monitorizarea proiectelor care sunt deja aprobate, semnate, trebuie să facă verificarea și constatarea proiectelor care sunt acum în această procedură și după aceea trebuie să le implementeze și pe acestea. Și, din păcate, nici nu putem să mărim acest număr, pentru că sunt blocate posturile la stat. Eu insist tare mult să se mărească grila cu colegi în cadrul agențiilor și mi sa promis că înainte de a începe cea de-a treia ediție a Start-up Nation, anul acesta, să ajungă și agențiile să lucreze mai ușor, nu în condițiile în care lucrează acum”, a declarat Paula Pîrvănescu.