Claudiu Zamfir
Pentru că antreprenorii ne-au cerut informații, StartupCafe.ro l-a întrebat vineri pe ministrul pentru Mediul de Afaceri despre programul Start-Up Nation, ediția curentă, 2018-2019, și ediția viitoare, 2019-2020, despre care el spune că se va organiza.
Mai întâi despre programul curent, Start-Up nation 2018-2019, Radu Oprea susține că de săptămâna viitoare încep plățile către firmele beneficiare, care au fpcut achiziții și au trimis deja cererile de decont.
„Săptămîna viitoare încep plățile, deja s-au deschis liniile de finanțare, au primit bani agențiile regionale. Cred că sunt peste 200 de cereri de decont depuse, avem banii pentru ele. Așa am și socotit, pentru că am avut credite bugetare care erau necesare pentru avans. Avansul fiind cu garanție, am considerat că nu va fi un foarte mare apetit pentru avans. Am văzut că așa se întâmplă și am spus că nu e corect să țin toți banii și la rectificarea bugetară următoare venim cu toate sumele necesare pentru a face plățile. Dar până atunci, am verificat numărul de plăți pe care le avem de făcut, avem banii și au plecat spre agenții și se vor face primele plăți”, a spus ministrul Oprea, aflat în județul Prahova, în vizită la câteva firme beneficiare.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri spune că ar vrea ca ediția a treia să înceapă „pe modelul” ediției a doua, care s-a deshis în 2018 între Crăciun și Revelion.
„În septembrie și octombrie vom fi în partea de dezbateri, aici la București, urmează dezbaterile cu consultanții, vom avea și dezbaterile regionale, noile proceduri, publicarea lor și apoi dăm drumul la program. Obligatoriu o să avem nevoie și de rectificarea bugetară, să avem creditele de angajament, ca să putem porni programul efectiv. În funcție de acest moment știm exact și când pornește programul. Intenția mea este pe modelul anului trecut, în așa fel încât anul acesta capacitatea administrativă a agențiilor naționale să poată implementa Start-Up Nation 2018 și apoi dăm drumul pe 2019” - a spus Oprea.
O problemă reclamată în ediția 2018-2019 a fost aceea că antreprenorii din București, Ilfov și Cluj au fost depunctați din start și practic excluși de la finanțare, pe motiv că în Capitală și cele două județe sunt mai mult de 4 firme la 100 de locuitori și trebuie reduse disparitățile între județe.
Ministrul Oprea s-a arătat mai degrabă în favoarea menținerii acestui criteriu, care îi exclude de la finanțare pe bucureșteni, clujeni și ilfoveni, însă a spus că e dispus să discute subiectul pentru ediția a treia.
„Nu hotărăscu eu, hotărâm împreună. Va fi o discuție și, în funcție de aceste consultări, acest dialog, o să concluzionăm împreună. Am avut SME Envoy, pe timpul președinției noastre, care credeți că a fost una dintre întrebările puse de ambasadorii IMM-urilor? Cum faceți să dezvoltați uniform, ce faceți cu inegalitățile? Și când le-am spus care este dezvoltarea Start-up Nation și ce criteriu avem, au spus: Domnule, este fenomenal, uite un program care într-adevăr funcționează și care reduce disparitățile. Înțeleg și pe cei care simt o anumită frustrare că nu pot să aplice, au venit și alte programe (...)” - a spus Oprea.
Reamintim că, săptămîna trecută, secretarul de stat Paula Pîrvănescu a spus că „Start-Up Nation o să fie pentru toată lumea”. „Start-Up Nation o să fie pentru toată lumea. Terminăm cu disparitățile astea regionale, pentru că oricum în 2018 nu am avut succes cu ele, au fost o încercare nereușită, din punctul meu de vedere. Încercarea noastră nu a redus disparitățile regionale”, a spus ea atunci.
Acum, însă, șeful ei o contrazice: „Doamna Pîrvănescu mi-a declarat că a fost înțeleasă greșit și că nu acest lucru l-a declarat. Orice afirmație a mea nu este bazată pe păreri, nu-mi place să-mi exprim o opinie bazată doar pe o percepție a mea. Analizăm mult și analizez datele pe care le avem la dispoziție. Vom face analiza pe județe (...), ca să putem să judecăm pe niște date”.
Întrebat de StartupCafe.ro dacă este o soluție introducerea unei cofinanțări proprii din partea antreprenorului, pentru admiterea bucureștenilor, clujenilor și ilfovenilor în program, ministrul Radu Oprea s-a arătat tot refrectar: „E o temă de lucru, e o temă de discuție. Dar nu ar fi avantajați cei care nu au resurse financiare. Criteriul trebuie să fie egal, nu pot să pun criteriu de cofinanțare pe București și în Bărcănești, nu. Criteriul trebuie să fie egal”.
În schimb, el a admis că la un alt tip de sprijin - ajutoarele regionale de stat - sunt astfel de criterii, în care intensitatea sprijinului nerambursabile e mai mică în zonele mai dezvoltate.
„Și pe schema de ajutor de stat e o intensitate a ajutorului de stat. Poate fi”, a admis el, întrebat dacă poate fi introdus un sistem similar la Start-Up Nation.
O altă discuție pentru ediția a treia a programului se referă la eventuala acordare a unui punctaj mai mare firmelor din domenii care aduc valoare adăugată în plus.
„Poate să fie o idee, și a fost în discuție, dacă putem să dăm punctaj mai mare pentru industriile competitive și care pot să aducă valoare adăugată mai mare” - a spus Radu Oprea.
El a enumerat și soluții introduse în ediția a doua comparativ cu prima ediție, care vor fi mențiunte și în ediția a treia a programului de finanțare în valoare de 2 miliarde de lei anual:
Până acum, guvernul a lansat două ediții Start-Up Nation, 2017 și 2018-2019. În ediția 2017, au fost alocați 1,7 miliarde de lei pentru program, iar la final au ajuns 7.176 de firme să-și depună decontrile pentru fondurile nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare. Prima ediție a fost finanțatp dual - de la bugetul de stat și din fonduri europene.
Cea de-a doua ediție a programului are un buget alocat de 2 miliarde de lei, din care numai 383.597.000 de lei sunt credite bugetare, adică bani puși în buget pentru plată. Restul sunt credite de angajament, adică o promisiune care necesită o rectificare bugetară pentru a se aloca banii efectiv. 10.000 de firme au fost selectate pentru finanțare, însă au de implementat planurile de afaceri până să ia banii de la stat.