Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2017 la final: Câte firme primesc banii de la stat

Thumbnail

Programul Start-Up Nation 2017 ajunge zilele acestea la deconturile finale, ministrul pentru Mediul de Afaceri anunțând joi numărul final de firme care primesc ajutoare de la stat de maximum 200.000 de lei în acest program de finanțare.

Din cei peste 19.000 de aplicanți de anul trecut, 8.444 au reușit să se califice și să semneze acorduri de finanțare, iar în final au mai rămas în joc 7.176 de firme care își vor primi banii de la stat pentru că au implementat planurile de afaceri și au depus la timp cererile de decont corecte, potrivit ministrului Radu Oprea.

„Toate agențiile regionale pentru IMM au finalizat activitatea de evaluare a deconturilor complet. Pe 27 și 28 decembrie băncile partenere lucrează pentru a finaliza toate deconturile care sunt la dumnealor. deci mâine ne dorim ca toate plățile pe anul 2017 să fie făcute. Au fost depuse 7.176 de documentații complete de decont și toate vor fi plătite”, a spus Oprea, într-un briefing de presă.

De asemenea, referitor la partea de fonduri europene a finanțării prin Start-Up Nation 2017, el a afirmat că, până în prezent, s-au adunat deconturi eligibile de circa 20 de milioane de euro, ceea ce ar însemna în jur de 20% din suma totală pe care România trebuie să o deconteze de la Bruxelles pentru a acoperi finanțarea europeană planificată inițial pe Start-Up Nation.

Suntem în graficul pe care îl avem cu Ministerul Fondurilor Europene, lucrăm în continuare, pentru că este etapa primă de a plăti aceste proiecte, iar apoi acolo unde vedem că sunt eligibile proiectele le analizăm din nou și le trimitem spre decont. Deja avem decontate peste 20 de milioane de euro din cele 3 contracte însă vom absorbi toți cei 420 de milioane de lei.

 

Deși Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care instituie o taxare suplimentară asupra băncilor, denumită inițial de guvernanți „taxă pe lăcomie”, ministrul Oprea recunoaște că se bazează pe bănci în implementarea programelor naționale destinate IMM-urilor.

„Le mulțumesc pentru faptul că au înțeles că este un efort și vreau să vă spun că în această perioadă, în ultimele săptămâni, în agențiile regionale și în bănci s-a muncit foarte mult, sunt mai multe nopți nedormite. Noi am avut discuții chiar săptămâna trecută cu partenerii noștri, pentru că i-am rugat să facă acest efort despre care vă vorbeam mai devreme, de a efectua plățile astăzi și mâine, să putem încheia plățile pe Start-Up Nation. Și lucrurile acestea (taxa pe lăcomie - n.r.) nu au fost pe agenda noastră, au fost cum să dezvoltăm împreună Start-Up Nation 2018”, a spus Oprea.

El susține că prin noua taxă instituită guvernul ar ține sub control indicele ROBOR, de pe piața interbancară românească, ce influențează dobânzile variabile la credite.

„Referitor la taxă, pot să vă spun că Guvernul României nu vrea să câștige bani din aceasta, Este o non-taxă, este o taxă de descurajare. Ne dorim ca ROBOR să rămână într-o zonă decentă. Ne dorim ca băncile partenere să finanțeze cât mai mult mediul de afaceri, economia”, a mai afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

 

Parallax

Vizualizari
7138
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri