Claudiu Zamfir

Verificări Start-Up Nation 2018-2019: Situația celor admiși, când începe contractarea

Thumbnail

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a anunțat, joi, numărul proiectelor admise până acum în  programul Start-Up Nation 2018-2019, prin care maximum 10.000 de mici firme ar urma să primească ajutoare nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei fiecare, pentru afaceri.

Din cele  33.514 aplicații făcute, circa 13.000 de proiecte au fost luate la verificat (primele în ordinea punctajului provizoriu din lista RUE). Până la data de 24 aprilie 2019, au fost verificate 6.688 de planuri de afaceri, din care 5.302 au fost admise, 458 au fost respinse și 928 sunt în proceduri de clarificare cu deponenții, potrivit celei mai noi situații de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Thumbnail

Notă: Acestea sunt datele defalcate pe agențiile pentru IMM, iar fiecare agenție analizează proiecte din mai multe județe. Astfel, la agențiile București și Cluj nu sunt proiecte admise din București și județul Cluj, ci din alte județe, în condițiile în care bucureștenii, clujenii și ilfovenii au fost depunctați masiv din start.

Ministrul Radu Oprea a declarat că primele 200 de firme admise vor semna contractele de finanțare cu agențiile din subordinea ministerului începând cu luna mai 2019.

„Începând cu luna mai, vom semna contracte. Deci primii 200 care au fost verificați în prima săptămână vor semna contracte”, a spus Oprea.

Bugetul actual al programului cuprinde credite bugetare (de plată) de 383 de milioane de lei și restul până la 2 miliarde de lei credite de angajament. Ministrul Oprea a spus că mizează pe băncile partenere, Banca Transilvania, CEC și BCR, care să acorde credite-punte beneficiarilor, astfel încât aceștia nu vor avea nevoie de avansuri în număr mare, facilitate introdusă anul acesta.

„Bugetul permite să avem începutul, semnarea de contracte. Avem anul acesta posibilitatea de a lua un avans și, în măsura în care se solicită acest avans, creditele bugetare există, deci putem semna contractele și începe Start-Up Nation. Cum ne-a învățat experiența, foarte mulți solicitanți, spre 90%, au mers pe credit-punte de la bănci. Ne așteptăm ca această tendință se se păstreze și anul acesta și atunci, nevoia de avans fiind limitată, știind că avem nevoie de credite bugetare spre finalul anului, cred că orice ministru responsabil pentru cheltuirea banului public face ca un program care să fie graficul de timp, de resursă umană și graficul financiar. Și atunci, conform graficului financiar, nevoia foarte mare de plăți va fi spre finalul anului 2019”, a spus Oprea, chestionat de StartupCafe.ro în legătură cu bugetul programului.

În semestrul al doilea al anului 2019, când se va face rectificarea bugetară, programul va avea însă nevoie de transformarea creditelor de angajament în credite bugetare, care să permită plățile către beneficiari.

Citește și:

Rezultate Start-Up Nation intermediare: LISTA RUE 2019, topul firmelor după locurile de muncă promise

Parallax

Vizualizari
11758
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri