Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2018-2019. Când spune ministrul Oprea că se deschide programul

Thumbnail

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, spune că va deschide în anul 2018 ediția a doua a programului Start-Up Nation, prin care o serie de firme mici și mijlocii ar urma să primească de la stat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, pentru investiții.

Reamintim că, în noiembrie, la Deva, ministrul Oprea a declarat că își dorea ca pe 1 decembrie 2018 să fie deschisă sesiunea de înscriere în noul program Start-Up Nation 2018-2019, însă iată că am ajuns pe 3 decembrie și nu s-a mai deschis.

Contactat, luni de StartupCafe.ro, Oprea a declarat că în cursul acestei zile ministerul urmează să publice documentele procedurale necesare înscrierii online în program, iar săptămâna aceasta va introduce spre adoptare în Guvern proiectul de ordonanță de urgență care modifică grila de punctare și introduce o serie de noi prevederi în Start-Up Nation.

După publicarea în Monitorul oficial a noii ordonanțe de urgență, ministerul va putea publica pe site-ul oficial al Direcției programe IMM (aippimm) anunțul cu data deschiderii sesiunii de înscriere, pentru ca după încă 5 zile să se deschidă efectiv aplicația electronică de înscriere în program.

„Am obținut avizele de la toate ministerele relevante pentru proiectul de ordonanță de urgență și o vom introduce săptămâna aceasta în ședința de guvern pentru aprobarea finală, apoi urmează publicarea în Monitorul Oficial, apoi 5 zile - procedurile și deschidem linia anul acesta. Vom publica de astăzi forma finală, în ideea în care aplicanții să-și poată verifica de acum proiectele pe procedurile în formă finală, să nu intre în Sărbători. Cu certitudine, nu vor mai fi modificări asupra procedurilor care se vor publica”, a declarat Oprea.

El a menționat că vrea să lase deschisă aplicația de înscriere o lună, ceea ce ar împinge sesiunea în ianuarie 2019.

Având în vedere precizările ministrului Radu Oprea, după calculele StartupCafe.ro, într-un scenariu optimist, Start-Up Nation, ediția a doua, ar urma să se deschidă după data de 12 sau 13 decembrie 2018.

O altă problemă care era în așteptare este acordarea avansului de 30% din valoarea finanțării, ca sumă forfetară, către aplicanți. Pentru această facilitate Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu a obținut încă de la Ministerul Finanțelor o derogare de care avea nevoie.

START-UP NATION 2018-2019 - principalele prevederi

Ediția a doua a programului Start-Up Nation va începe, așadar, în cel mai bun caz în decembrie 2018, iar perioada de înscriere se va termina în buza Anului Nou, spre deosebire de prima ediție, care s-a deschis pe 16 iunie 2017, timp de o lună.

Prin urmare, ediția a doua se va derula pe bugetul anului 2019, deloc din cel al anului 2018, și tocmai de aceea  StartupCafe.ro a ales denumirea Start-Up Nation 2018-2019, chiar dacă guvernul spune că este ediția 2018.

Potrivit documentelor intermediare de până acum, ediția a doua a programului Start-Up Nation va avea o serie de prevederi noi și vechi, pe care le rezumăm astfel:

  • În continuare vor fi eligibile microîntreprinderi și firme mici și mijlocii, organizate ca societăți comerciale, înființate după data de 30 ianuarie 2017.
  • Bugetul total ar urma să fie de 2 miliarde de lei, care ar ajunge pentru 10.000 de firme maximum.
  • Pentru codul CAEN 6201 nu va fi eligibilă realizarea de pagini web și promovarea online a paginii web pe alte site-uri.
  • Pentru codul CAEN 6201 nu vor fi eligible nici programe software necesare desfăşurării activităţii (programe software la comandă) pentru care se solicită finanţare.  
  • Nu se finanțează cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale cu caracter social, cum ar fi servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat,  servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială și psihologică.
  • La cheltuieli eligibile sunt trecute, printre altele,  „programe software necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare inclusiv licenţe, în valoare eligibilă de maxim 60.000 lei”.
  • De asemenea, „Software pentru comerţul on-line este eligibil indiferent de codul CAEN pentru care solicită finanțare”, însă nu și pentru  codul CAEN 6201, adică firmele care au „activități de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)”.
  • În schimb, vor fi finanțate achiziționarea de spații de lucru, drone, echipamente pentru săli de fitness și altele.
  • Beneficiarii vor fi obligați ca, pe  întreaga perioadă de monitorizare a programului, începând cu data solicitării primei tranșe de ajutor nerambursabil, să afișeze și să mențină la loc vizibil două plăcuțe informative cu privire la programul Start-up Nation. Cele două plăci informative cu privire la programul de finanțare Start-up Nation, vor putea fi decontate din program la valoarea maximă de 500 lei, în total.
  • În categoria echipamente sunt incluse echipamentele pentru locurile de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță, drone.
  • Va fi eligibilă achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă, la momentul achiziției;  În categoria spațiilor sunt incluse corturile pentru organizare evenimente și baloanele presostatice. Pentru aceste cheltuieli nu este necesar raport ANEVAR.
  • În noua grilă de punctaj propusă de stat, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția, cea mai de sus treaptă. Tot la industrii creative intră și crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de puncte, cu 20 de puncte, sub producție și servicii. Mai departe, în noua grilă propusă, comerțul și alte activități au tot 10 puncte.
  • Se vor depuncta masiv, cu 15 puncte, din start, afacerile din Buucrești și județele Cluj și Ilfov, care au peste 4 IMM-uri la suta de locuitori.
  • Ministerul a promis că va oferi în avans o sumă forferară de 30% din finanțare. Facilitatea este greu de introdus, având în vedere legile în vigoare și rata de abandon din ediția 2017 a programului, au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse guvernamentale.

Thumbnail
Grila punctaj Start-Up Nation 2018-19

 

Iată propunerea de procedură Start-Up Nation 2018-2019

Proiect Procedura SUN2018 by Claudiu on Scribd

 

Iată propunerea de Ghid al solicitantului Start-Up Nation 2018-2019

Proiect Procedura SUN2018 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
17191
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Eniko
Kate
Consider ca este o atitudine nesufleteasca, aproape antiumana deschiderea apelului de proiecte inainte de Sarbatori! Da, cei de la minister isi trag de suflet, iar beneficiarii si mai ales consultantii sa lucreze si de Sarbatori! Bravo, Romania!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri