Claudiu Zamfir
Ministerul pentru Mediul de Afaceri a scos marți în dezbatere publică o variantă actualizată a propunerii de modificare a programului Start-Up Nation, ediția a doua, în care serviciile creative, inclusiv crearea de programe de calculator, cresc în punctaj față de grila propusă în urmă cu două săptămâni, care a stârnit nemulțumirea unor consultanți și unor antreprenori.
Astfel, în noua grilă propusă, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția, cea mai de sus dreaptă. Tot la industrii creative intră și crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de puncte, cu 20 de puncte, sub producție și servicii.
Mai departe, în noua grilă propusă, comerțul și alte activități au tot 10 puncte.
De asemenea, a fost eliminată selecția pe principiul „primul-venit-primul servit”, criticată de consultanți și de unii antreprenori.
În schimb, s-a păstrat depunctarea masivă, cu 15 puncte din start, a afacerilor din Buucrești și județele Cluj și Ilfov, care au peste 4 IMM-uri la suta de locuitori.
În programul Start-Up Nation 2018-2019, 10.000 de firme mici și mijlocii înființate după data de 30 ianuarie 2017 ar urma să primească finanțări de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat. Perioada de consultare publică ar urma să se încheie la sfârșitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie. Potrivit celor mai recente discuții din Comitetul consultativ, înscrierea în program ar urma să se deschidă în noiembrie, ceea ce va împinge implementarea programului mult în anul 2019. De aceea în anul 2019 Guvernul ar trebui să aloce 2 miliarde de lei în bugetul de stat pentru plățile din programul Start -Up Nation 2018.
Proiect OUG SUN Update by Claudiu on Scribd
Multumesc!