Claudiu Zamfir
În Programul Start-Up Nation 2018, prin care firmele noi ar urma să primească ajutoare de la stat de maximum 200.000 de lei fiecare, în anumite condiții, grila de punctaj se va modifica față de ediția 2017 a aceluiași program, conform unui proiect de ordonanță de urgență scos luni în dezbatere, 30 de zile de, Ministerul pentru Mediul de Afaceri. UPDATE: IT-ul va primi punctaj inferior afacerilor din productie.
„Cei interesati pot transmite completari sau propuneri de modificare, timp de 30 de zile, conform legislatiei, la adresele office@imm.gov.ro si directia.imm@imm.gov.ro” - a anunțat ministerul. Practic, programul ar urma să se deschidă peste cel puțin 30 de zile, dacă se menține perioada de consultare. Inițial, termenul de deschidere avansat de guvernanți era sfârșitul lunii iulie, însă a fost amânat succesiv.
Grila de punctaj Start-Up Nation 2018 - propunere:
În noua grilă de punctaj, afacerile de producție și afacerile de servicii (exclusiv IT) vor avea tot punctaj maxim, dar 30 de puncte, afacerile din industrii creative vor avea 20 de puncte, iar comerțul și alte activități, 10 puncte. Așadar, serviciile au fost ridicate în ierarhia grilei, deși rămân la același număr de puncte.
UPDATE: Afacerile din productie de programe de calculator au fost trecute la industrii creative conform unei hotărâri de guvern în acest sens, ne-au declarat surse din minister. Astfel, în ediția 2018, aceste firme cu programe IT vor avea punctaj inferior celor din producție, spre deosebire de anul trecut, când IT-ul avea punctaj maxim, ca și producția.
În ediția 2017, producția și afacerile din programare IT aveau punctaj maxim, 40 de puncte. Pe urmă veneau industriile creative - 35 de puncte, activitățile de servicii - 30 de puncte, activitățile de comerț și alte activități - 25 de puncte.
De asemenea, în proiectul de ordonanță de urgență pentru Start-Up Nation 2018 se pune accent pe crearea de afaceri în județele în care activitatea privată este redusă - ceea ce va dezavantaja mai ales antreprenorii din București și din județele mai dezvoltate. În plus, sunt favorizați antreprenorii debutanți în propunerea din 2018.
O altă noutate: potrivit proiectului de ordonanță de urgență, în cadrul Programului Start-up Nation - România se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din suma totală aprobată” ca ajutor financiar nerambursabil.
O altă modificare controversată este introducerea sistemului primul venit-primul servit pentru firmele cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte. Astfel, proiectele vor fi contracate în ordinea înregistrării în aplicație, cu condiția să obțină un punctaj mai mare sau egal cu 90 puncte. Contractarea se va realiza în limita bugetului alocat apelului.
În continuare, eligibile sunt tot microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) înființate după data de 30 ianuarie 2017.
Mai departe, proiectul de OUG inițiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri are nevoie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul oficial pentru a putea fi aplicat.
Grila SUN 2018 by Claudiu on Scribd
În programul Start-Up Nation 2018, Guvernul a prevăzut un buget de 2 miliarde de lei în total, credite de angajament, necesare pornirii înscrierilor. Aceste credite de angajament au însă nevoie să fie transformate în credite bugetare, printr-o nouă rectificare bugetară, pentru a se putea face efectiv plăți către beneficirii Start-Up Nation 2018 din banii aceștia.
Oricum, însă, cu perioada de consultare publică asupra proiectului de ordonanță de urgență deschiderea programului pe 2018 este împinsă în luna noiembrie, cel mai devreme. Dacă perioada de înscrieri va dura tot o lună, ca în 2017, practic selecția firmelor câștigătoare și implementarea programului pe anul 2018 se duc de fapt în 2019.
Aceasta înseamnă că practic trebuie alocați din nou 2 miliarde de lei, credite bugetare de această dată, în noul buget de stat 2019, pentru a putea fi finanțate maximum 10.000 de firme în program, cum a promis Guvernul. O parte din sumă ar trebui alocată efectiv în legea bugetului de stat 2019, dacă implementarea planurlor de afaceri începe în prima jumătate a anului. Pentru firmele care împing implementarea în semestrul al doilea Guvernul ar putea aloca banii necesari prin rectificare bugetară.
În ediția 2017, în programul Start-Up Nation au intrat la finanțare circa 8.400, iar luni, 1 octombrie 2018, este ultima zi de depunere a cererilor de decont pentru investițiile efectuate.
Incearca o rescriere a articolului. Ai incurcat punctajele si nu ai zis nimic de un criteriu nou foarte important, departajarea pe regiuni, densitatea de imm-uri la suta de locuitori. Departajare care va scoate din cursa foarte multe startup-uri din regiunea Ilfov - Bucuresti, care ar fi avut 100 de puncte conform grilei de anul trecut si doar 85 conform grilei de anul acesta.
Apoi sa nu uitam de principiul primul venit - primul servit pentru proiecte punctate cu mai mult de 90 de puncte.
Felicit GUVERNUL pentru modificarile efectuate in programul Start-up 2018!
Se vede ca sunt interesati sa dezvolte spiritul antreprenorial, in special al tinerilor debutanti, in toate zonele din Romania.
Va fi o presiune uriasa din parte consultantilor din marile orase pentru neaplicarea acestei proceduri.
Sper ca guvernul sa mentina ceea ce a modificat in bine la acest program!
Pentru mine 3 lucruri sunt esentiale:
1.IT-ul la industrii creative...nu are ce cauta langa productie.
2.Eliminarea celor care au falimentat firme
3.Punctaj suplimentar pentru zonele mai putin dezvoltate economic.
Are cineva idee de ce prin insumarea punctajelor maxime din tabel nu se atinge 100, ci doar 95?