Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2018-2019: S-a anunțat când s-ar putea depune cererile pentru max. 200.000 RON de la stat. Principalele prevederi

Thumbnail

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a anunțat data la care susține el că s-ar putea deschide aplicația online în care firmele se vor putea înscrie în programul Start-Up Nation 2018-2019, prin care statul spune că va oferi ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei (aproape 43.000 euro) fiecare unor firme mici și mijlocii noi.

Radu Oprea nu știe când se va deschide aplicația, dar a declarat că el își dorește să se deschidă pe 1 decembrie 2018.

"Este dorinţa mea de a deschide apelul în data de 1 decembrie. Chiar dacă este într-o zi de sâmbătă, aplicaţia va fi deschisă 30 de zile, aşa că avem suficiente pentru a depune toate proiectele şi le doresc tuturor celor care aplică să aibă proiecte cât mai bune, sustenabile (...)", a spus ministrul Oprea, sâmbătă, la Deva, citat de Agerpres.

El s-a gândit că astfel se va sărbători și „spiritul antreprenorial” „în acest An Centenar”.

START-UP NATION 2018-2019 - principalele prevederi

Ediția a doua a programului Start-Up Nation va începe, așadar, în cel mai bun caz în decembrie 2018, iar perioada de înscriere se va termina în buza Anului Nou, spre deosebire de prima ediție, care s-a deschis pe 16 iunie 2017, timp de o lună.

Prin urmare, ediția a doua se va derula pe bugetul anului 2019, deloc din cel al anului 2018, și tocmai de aceea  StartupCafe.ro a ales denumirea Start-Up Nation 2018-2019, chiar dacă guvernul spune că este ediția 2018.

Potrivit documentelor intermediare de până acum, ediția a doua a programului Start-Up Nation va avea o serie de prevederi noi și vechi, pe care le rezumăm astfel:

 • În continuare vor fi eligibile microîntreprinderi și firme mici și mijlocii, organizate ca societăți comerciale, înființate după data de 30 ianuarie 2017.
 • Bugetul total ar urma să fie de 2 miliarde de lei, care ar ajunge pentru 10.000 de firme maximum.
 • Pentru codul CAEN 6201 nu va fi eligibilă realizarea de pagini web și promovarea online a paginii web pe alte site-uri.
 • Pentru codul CAEN 6201 nu vor fi eligible nici programe software necesare desfăşurării activităţii (programe software la comandă) pentru care se solicită finanţare.  
 • Nu se finanțează cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale cu caracter social, cum ar fi servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat,  servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială și psihologică.
 • La cheltuieli eligibile sunt trecute, printre altele,  „programe software necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare inclusiv licenţe, în valoare eligibilă de maxim 60.000 lei”.
 • De asemenea, „Software pentru comerţul on-line este eligibil indiferent de codul CAEN pentru care solicită finanțare”, însă nu și pentru  codul CAEN 6201, adică firmele care au „activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)”.
 • În schimb, vor fi finanțate achiziționarea de spații de lucru, drone, echipamente pentru săli de fitness și altele.
 • Beneficiarii vor fi obligați ca, pe  întreaga perioadă de monitorizare a programului, începând cu data solicitării primei tranșe de ajutor nerambursabil, să afișeze și să mențină la loc vizibil două plăcuțe informative cu privire la programul Start-up Nation. Cele două plăci informative cu privire la programul de finanțare Start-up Nation, vor putea fi decontate din program la valoarea maximă de 500 lei, în total.
 • În categoria echipamente sunt incluse echipamentele pentru locurile de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță, drone.
 • Va fi eligibilă achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă, la momentul achiziției;  În categoria spațiilor sunt incluse corturile pentru organizare evenimente și baloanele presostatice. Pentru aceste cheltuieli nu este necesar raport ANEVAR.
 • În noua grilă de punctaj propusă de stat, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția, cea mai de sus treaptă. Tot la industrii creative intră și crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de puncte, cu 20 de puncte, sub producție și servicii. Mai departe, în noua grilă propusă, comerțul și alte activități au tot 10 puncte.
 • Se vor depuncta masiv, cu 15 puncte, din start, afacerile din Buucrești și județele Cluj și Ilfov, care au peste 4 IMM-uri la suta de locuitori.
 • Ministerul a promis că va oferi în avans o sumă forferară de 30% din finanțare. Facilitatea este greu de introdus, având în vedere legile în vigoare și rata de abandon din ediția 2017 a programului, au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse guvernamentale.

Thumbnail
Grila punctaj Start-Up Nation 2018-19

 

Iată propunerea de procedură Start-Up Nation 2018-19

Proiect Procedura SUN2018 by Claudiu on Scribd

 

Iată propunerea de Ghid al solicitantului Start-Up Nation 2018-19

Proiect Procedura SUN2018 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
48602
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Elena
Vasile
Lipsesc 5 puncte
Inca odata dovada seriozitatii acestui guvern este ca nimeni nu a calculat punctajul maxim care este de 95 si nu de 100 de puncte . Unde sunt cele 5 puncte ? Cu dedicatie cumva ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri