Claudiu Zamfir

VIDEO Fonduri de câte 50.000 Euro pentru patroni din București. Ce se mai aude despre Start-Up City

Thumbnail

Apar, în sfârșit, noi informații despre un program promis de anul trecut, dar intrat într-un con de umbră: Bucharest Start-Up City, prin care Primăria Capitalei promite fonduri nerambursabile de maximum 50.000 de euro fiecare, pentru antreprenori care deschid mici afaceri în București.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), partaner al primăriei pentru acest program, a spus, luni, că metodologia de funcționare a schemei de finanțare este aproape de a fi avizată.

„Pentru programul Bucharest Start-Up City metodologia este la ultima direcție de avizare la Primăria Capitalei, deci probabil în 2-3 zile va fi publică. Dacă în 2-3 zile, iese de la Primărie, sunt 30 de zile de dezbatere publică, apoi se semnează ordinul de primar. Dar cu condiția să aibă și bugetul. Nicio localitate și niciun minister nu au buget, nu pot să semneze un nou program, funcționează pe bugetul de anul trecut”, a spus Jianu.

Programul Bucharest Start-Up City ar urma să fie finanțat din bugetul Bucureștiului, cu 10 milioane de euro, însă Primăria Capitalei și alte orașe din țară s-au plâns că Guvernul le-a diminuat viramentele pe care le primeau din cotele de falcate de TVA și din impozite de la bnugetul de stat. De asemenea, bugetul de stat nu a fost adoptat încă, în condițiile în care Guvernul a venit cu un proiect pentru bugetul pe anul 2019 abia în februarie, iar președintele la contestat la Curtea Constituțională și apoi l-a retrimis în Parlament pentru reexaminare.

Revenind la programul Start-Up City, Florin Jianu a spus că, spre deosebire de programul guvernamental Start-Up Nation, acesta va pune accentul pe viabilitatea noilor afaceri, nu pe numărul de locuri de muncă promise de antreprenori.

„O să vedeți că nu punem accentul pe crearea unui surplus de noi locuri de muncă, pentru că nu acesta este conceptul și consistența unui program pentru startup-uri” - a spus Jianu.

Programul Start-Up City a fost promis de Primăria Capitalei, anul trecut, în condițiile în care antreprenorii din București au fost excluși practic de la finanțarea guvernamentală din programul Start-Up Nation 2018-2019, prin depunctarea masivă. 

Florin Jianu despre Start-Up Nation 2018-2019: ”Amatorism”

Florin Jianu, care a inițiat programul de finanțare al Guvernului, Start-Up Nation, a criticat forma actuală a schemei, în care s-au calificat a finanțare firme care au promis că vor crea minimum 4 locuri de muncă.

„Clickul viteză a devenit angajatul viteză. Aveam acel sistem <<primul-venit, primul venit>> - pentru că s-a propus și varianta asta, dar până la urmă s-a reglat -, iar acum avem principiul <<cine licitează mai mulți angajați>>”, a spus președintele CNIPMMR, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

El acuză că în programul Start-Up Nation unii dintre patronii care au promis multe locuri de muncă în planurile de afaceri, de fapt nu vor crea noi joburi, ci își vor transfera angajații de pe firme mai vechi pe societăți noi, înființate special pentru a aplica pentru cei 200.000 de lei de la stat.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu consultanții și cu aplicanții, cei care ar fi trebuit să beneficieze de programul Start-Up Nation sunt cei care au pus maximum 3 angajați și care nu vor prinde loc. Cei care au pus minimum 4 angajați, din calcul strict economic, nu înseamnă altceva decât mutarea angajaților de pe o firmă pe alta, lucru care ar putea fi prevenit și acum printr-un ordin de ministru sau o reglementare de nivel mai mare, schimbarea ordonanței de urgență, prin care să reglementeze că tu, familia ta sau rude până la gradul 3 să nu fi avut raporturi de lucru anterioare cu acei angajați pe care vrei să-i iei. Sau ei, dacă vorbim despre persoane defavorizate, nu trebuie să fi fost angajați în ultimele 3 luni. Să vedem atunci câți ar mai putea face față”, a spus Jianu.

De asemenea, el a acuzat Guvernul de „amatorism” în realizarea programului Start-Up Nation.

„Acest mod de a construi programul Start-Up Nation ne arată amatorism. Uitați în ce s-a transformat. Aceasta era esența programului Start-Up Nation, asta ne-am propus cu acest program? Noi ne-am propus crearea unei mase de noi antreprenori, sânge proaspăt în economie și susținerea de noi locuri de muncă. Dar aceste noi locuri de muncă, în acest moment în care este deficit pe piața forței de muncă, ar însemna crearea de noi locuri de muncă inteligente, oameni care să intre și să aducă valoare adăugată”, a mai afirmat Florin Jianu, într-o conferință.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3450
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri