VIDEO Start-up Nation: 3 femei de afaceri ne-au povestit ce vor face cu cei 44.000 Euro de la stat

Trei antreprenorare românce s-au aflat printre cei 20 de beneficiari care au semnat primele acorduri de finanțare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în programul Start-up Nation 2017, prin care statul spune că oferă ajutoare nerambursaile de maximum 200.000 de lei (circa 44.000 de euro) unor firme mici și mijlocii din România.

 
 

20 de antreprenori au fost invitați, săptămâna trecută, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, să primească primele acorduri de finanțare în programul Start-up Nation 2017, în cadru festiv. Doi dintre antreprenorii invitați nu au mai ajuns la ceremonie. ”Adineauri m-au sunat că nu mai au cum să ajungă la timp, că au rămas blocați pe drum. Vin din afara Bucureștiului”, m-a lămurit un oficial din minister. Oamenii s-au lovit de realitatea economică a țării înainte să intre în business. Full-contact cu lipsa de autostrăzi și drumuri expres. În fine, era a doua zi după mini-vacanța de Sfântă Mărie, n-o fi mereu la fel.

 
 

Până la urmă, StartupCafe.ro a stat de vorbă cu unii dintre antreprenorii selectați pentru finanțarea nerambursabilă de maximum 200.000 de lei de la stat. Trei femei au acceptat să ne povestească în fața camerei video ce vor să facă mai departe cu banii de la stat:

Iulia-Dorina Codarin, acționar la Nemeea Internațional SRL, Brașov, mobilier tapițat:

  • Firma noastră și-a propus să producă mobilier tapițat, în special pentru copii. Vrem să intrăm pe piața internațională, de anul viitor. Dorim să începem cu Italia, avem curaj să mergem la cei mai buni, dacă cei mai buni ne primesc, o să fie foarte bine.

  • Noi activăm deja în domeniul designului de interior, avem o societate. Întotdeauna am considerat partea de tapițerie o artă. Cei care fac design vetimentar pot să susțină acest aspect, este o artă să știi să îmbini țesăturile, să te joci cu ele, să obții un produs unic numai în modul în care ai reușit să combini culori și stofe.

  • A fost un proiect pe care noi l-am început deja în februarie, am făcut un studiu de piață, am avut un partener italian cu care să începem acest business, știam foarte bine ce aveam de făcut.

  • Start-up Nation a fost un fel de cadou, să începem mai ușor, să nu avem nevoie de alte surse de finanțare, pentru că valoarea proiectului este mult mai mare, peste 100.000 de euro. Cei 44.000 de euro din program vor fi 100% pentru utilaje, dar evident că utilajele nu sunt suficiente.

  • Am făcut o cercetare de piață amănunțită pe partea de mobilier tapițat pentru copii, este o nișă pe care ne putem dezvolta.

  • Cu ce venim noi nou? Majoritatea produselor pentru copii de pe piață sunt realizate din materiale relativ economice, cu excepția celor importate, și vrem să dezvoltăm și să lucrăm mai mult cu imaginația copiilor, ei să ne ajute să realizăm produse speciale pentru ei. Vrem să facem totul custom made, exceptând gama de la care vom pleca, iar ei să ne fie designeri.

  • Dacă stați de vorbă cu 5 copii, fiecare are un personaj preferat din desenele animate și noi vrem să-i facem camera cum își dorește fiecare.

  • Noi am estimat valoarea de vânzare a produselor la 2.000 - 3.000 de lei în medie. La produsele pentru export vrem să introducem și tehnologie, sisteme de automatizare, senzori care se pot integra în ele, dar depinde de vârsta coilului căruia ne adresă, deja pentru copii de peste peste 10 ani se pot integra și aceste componente în mobilier.

  • 7 angajați vor fi pe program. Mai avem și alți angajați pe altă societate cu alte responsabilități.

Magdalena Mănescu, acționar unic la Maria Magdalena Mode, București, scenograf convertit la modă:

  • Încă de când eram în liceu mi-am dorit foarte mult să am o casă de modă și în sfârșit acest vis mi se îndeplinește, cu ocazia acestui program.

  • De profesie, sunt scenograf, am realizat până acum mai mult partea de decoruri pentru televiziune, amenajări interioare și scenogaful face și costumele. Și iată că a venit timpul să facă și partea aceasta de vestimentație.

  • În planul de afaceri am trecut 6 angajați, dar o să am mai mulți. Salariile nu le decontez din program, decât pentru prima lună pentru cei 6 angajați. Programul m-a interesat mai mult pentru a lua utilaje noi. M-am axat pe utilaje, pentru că sunt cele mai scumpe și valoroase. Sunt noi, cu softuri noi și mă ajută să fac de exemplu cusături speciale, unele imită cusătura manuală, altele broderia, alte softuri îmi fac încadrarea în material, pentru a nu pierde din el.

  • De exemplu, fotografiez un tipar existent sau desfac o haină pe care o am și pot să fotografiez și să inserez acel tipar într-un soft și apoi să-l modific.

  • Acest echipement este considerat inovator, pentru că include tehnologii mai noi de 3 ani. M-am bucurat că am găsit producători și softuri românești. Producătorul mi-a dat un certificat care atestă proveniența.

  • Am un aport propriu de aproximativ 20.000 de euro, pentru spațiu, amenajare, consultanță, promovare.

  • M-am gândit foarte mult să merg pe piața on-line, citesc zilnic articolele care apar pe tema aceasta și văd că în România oamenii cumpără tot mai mult on-line și folosind telefonul mobil și ne dorim să vindem și în alte țări.

  • Am prevăzut în planul de afaceri și cheltuieli cu site-ul și promovarea pe internet.

Maria Oprea, unic asociat la Textil Creativ, Grivița, județul Ialomița, de la întreprindere individuală la SRL de confecții textile:

  • Avem momentan 7 anajați și urmează să mai angajăm încă 8 pe programul Start-up Nation, cu salariul minim pe economie.

  • În momentul în care vom achiziționa echipamentul și producția va crește, sperăm că și salariile vor crește.

  • Am avut codul CAEN 1412 pe întreprindere individuală, anterior și acum avem alt cod CAEN pe SRL, ca să ne permită să intrăm în Startup Nation.

  • Achiziționăm echipament inovator, cu tehnologie mai nouă de 3 ani.

  • Am făcut un cont bancar și acolo vom primi ajutorul nerambursabil de la stat. Mergem cu cerere de plată, deja avem firmele furnizoare contactate, au văzut deja atelierul nostru de confecții. Ne-a interesat să avem echipament nou, de ultimă generație.

Cum arată o scrsoare de acceptare de principiu la finanțare în programul Startup Nation 2017:

Foto: Facebook / Valentin Duță