Claudiu Zamfir

Schema HoReCa: Pașii care urmează până la plăți. Oficial din minister: Nu faceți „contestații aiurea!”

Thumbnail

Firmele selectate la finanțare în schema de ajutoare de stat pentru HoReCa ar urma să primească prima tranșă, certă, a sumei cuvenite, în procent de aproximativ 45%, până la 31 decembrie 2021, a declarat, luni, un oficial din Ministerul Economiei, într-un interviu video pentru StartupCafe.ro.

Liviu Rogojinaru, șef de cabinet al ministrului Economiei, a făcut apel la beneficiarii selectați la finanțare să fie atenți să semneze și să trimită înapoi, în sistemul electronic pentru granturile IMM, contractul de finanțare, în termenul stabilit.

În schema HoReCa s-au înscris în total 10.185 solicitanți, din care au fost admiși la finanțare 8358 și respinși 1827 de solicitanți. În total, volumul cererilor admise la finanțare este de circa 2,2 miliarde de lei, sensibil diminuate față de volumul cerut de firme, de 2,45 miliarde lei.

În urma evaluărilor făcute de minister, au fost tăiate și sumele considerate ne-eligibile. Astfel, firmele admise la finanțare pot face contestație față de suma atribuită în urma evaluărilor.

„Noi, la minister, am dat jos acele sume neeligibile. Să aibă foarte mare grijă (beneficiarii -n.r.), pentru că e simplu de făcut contestație, dar ne îngreunează foarte mult munca. Să nu facă contestații aiurea. Noi știm foarte bine legea, încercăm să dăm bani la toată lumea cât mai mulți posibil. Dar când spunem că nu se poate, în covârșitoarea majoritate noi avem dreptate” - a spus Liviu Rogojinaru, pentru StartupCafe.ro.

Cele 1827 de firme respinse nu mai pot face contestații la minister, în acest stadiu.

Contractarea se face la pro-rata 100%, adică pe toată suma atribuită firmelor admise la finanțare (după contestații, unde va fi cazul). Dar din volumul total de cereri, de circa 2,2 miliarde de lei, statul are disponibil în buget doar 1 miliard de lei. De aceea, firmele vor primi proporțional circa 45% din ajutorul care le-a fost atribuit, până la 31 decembrie 2021. Ulterior, pe bugetul pe anul 2022, în funcție de deciziile politice pe care le vor lua noua majoritate PSD-PNL-UDMR, se va putea plăti și restul de 55% din suma promisă.

Schema HoReCa pașii de urmat și termenele, potrivit lui Liviu Rogojinaru:

  1. „În Schema HoReCa, în ordine cronologică, suntem în stadiul următor: pe 16 și 17 noiembrie au fost trimise notificările către cei care au depus cererile pentru a accesa aceste fonduri. La 25 noiembrie, ora 23.59 este termen limită de depunere a contestației pentru cei care au primit notificare pe 17 noiembrie, iar pentru cei care au primit informarea pe 16 decembrie, termenul de depunere a contestației este 24 noiembrie, ora 23.59.
  2. Apoi, pe 26-27 noiembrie Ministerul Economiei va face pro-rata a doua (recalcularea sumelor în urma contestațiilor, unde e cazul n.r.). Va trimite notificările și va începe contractarea pentru 100% din suma aprobată pentru cei care nu au făcut contestații și nu au alte probleme.
  3. Trebuie știut că din banii pe care îi avem acum, sigur putem plăti în jur de 45% din suma admisă fiecărei firme admise,  în cadrul proiectului. Atât avem, procentual. 1 miliard de lei în total. În momentul în care vor veni și ceilalți bani, sigur după 1 ianuarie, nu știm cu certitudine când pentru că este în funcție de cum se scrie bugetul și așa mai departe. Este o decizie pur politică, la îndemâna noului guvern și sperăm să se ia repede această decizie, ținând cont de faptul că oamenii au nevoie de bani ieri, nu azi.
  4. Mai departe, vor fi încă 10 zile calendaristice pentru semnarea și transmiterea documentelor (contractul semnat n.r.). Aici termenul maxim, ținând cont de zilele libere, este 13 decembrie 2021. Am rugămintea către toată lumea: trimiteți cât mai repede, cum va venit notificarea, trimiteți răspunsurile dvs., să putem și noi să procesăm. Noi am plecat de la premisa că pentru noi, cei care lucrează să se dea aceste fonduri, nu mai avem niciun fel de timp de așteptare. Lucrăm documentele pe măsură ce dvs. trimiteți acceptul dvs. Ajutați-ne ca să vă ajutăm. Cu cât veți trimite mai repede contractele semnate, cu atât mai repede și noi putem să le dăm. Nu contează că sunt zile libere, calculatorul funcționează non-stop. Depindem foarte mult de funcționarea platformei, sperăm să nu avem niciun fel de întreruperi, de bug-uri, STS a făcut o treabă extraordinară, ne-a ajutat foarte mult și până acum nu am avut probleme.
  5. Până pe 17 decembrie 2021, vin banii în contul agențiilor IMM din subordinea Ministerului Economiei, pentru a se face plățile către băncile partenere. Între 17 și 20 decembrie este timpul necesar pentru transferul banilor. 1 miliard de lei vom trimite la bănci, pentru ca acestea să facă plățile către beneficiari.
  6. Am o rugăminte, este foarte important: deschideți-vă conturile (de grant) în momentul în care ați semnat și ați trimis acordul, pentru ca băncile să facă plata către beneficiari până pe 31 decembrie 2021. Sunt bănci care se mișcă mai greu, bănci care se mișcă mai repede, fiecare bancă are modul ei de a lucra”.  

Ce prevede Schema HoReCa

  • Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar).
  • Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
  • Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate - conform noii OUG 10/2021.
  • Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei vor scădea și ajutoarele obținute individual. Bugetul total al schemei de ajutoare HoReCa este de 2,5 miliarde de lei, dar numai 1 miliard de lei este acum asigurat în buget sub formă de credite de plată. Restul de 1,5 miliarde de lei sunt credite de angajament, care necesită o rectificare bugetară pentru transfoartea lor în credite bugetare, care să permită plățile.

Reamintim că la Schema HoReCa, în perioada 29 iunie-26 iulie 2021, s-au înscris doar 10.185 solicitanți, mult sub nivelul maxim de 74.000 pe care îl estimau inițial guvernanții.

Parallax

Vizualizari
7859
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri