Denisa Crăciun

Programele IMM Prod și Garant Construct, aprobate de Comisia Europeană

Thumbnail

Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri și unitãți administrativ teritoriale - IMM PROD și GARANT CONSTRUCT, au primit vineri, 3 iunie 2022, aprobarea Comisiei Europene, a informat Ministerul Finanțelor printr-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Între timp, înscrierile în aceste programe au început deja, din 25 mai 2022, pe platforma www.imminvest.ro.

Programele se deruleazã prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și au un plafon total al garanțiilor de 4 miliarde de lei.

Bugetul schemei de ajutor de stat pentru programul IMM PROD este de 268.544.792 lei, aproape 54,25 milioane euro, iar plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în 2022 este de 1,5 miliarde lei.

GARANT CONSTRUCT are un buget în valoare de 495.572.822 lei, aproximativ 99,11 milioane euro, cu un plafon total al garanţiilor pentru 2022 de 2,5 miliarde lei. Plafonul este alocat de Ministerul Finanțelor în mod egal FNGCIMM, respectiv FRC, iar garanțiile vor fi acordate IMM-urilor și UAT-urilor (comune, orase, municipii).

  • Programul IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale de pânã la 90% din valoarea finanțãrilor pentru asigurarea lichiditãților și pentru investițiile care încurajeazã producția autohtonã, creșterea capacitãții de producție, reconversia de la intermediere la producție, digitalizarea activitãții și alinierea la obiectivele de mediu.
  • Beneficiarii eligibili sunt IMM-uri, inclusiv startup-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, forme de organizare a profesiilor liberale care pot desfãșura activitãți de producție și care au sediul principal sau secundar într-o zonã urbanã.
  • Programul Garant Construct are douã componente - SubProgramul de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor și SubProgramul de susținere a proiectelor de investiții la scarã micã pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activitãți din sectorul construcțiilor.
  • Obiectivul principal al programului este susținerea proiectelor privind îmbunãtãțirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-urile din domeniul construcțiilor și de unitãțile administrativ-teritoriale, prin acordarea de garanții guvernamentale de maximum 90% din valoarea finanțãrilor.

Pentru 2022, plafonul total al garanțiilor de 2,5 miliarde lei, se împarte în mod egal între cele douã componente, a mai spus Ministerul Finanțelor.

„Beneficiarii eligibili ai SubProgramului de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor sunt IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, forme de organizare a profesiilor liberale, precum arhitecții și birourile individuale de arhitecturã. SubProgramul de susținere a proiectelor de investiții la scarã micã dedicat UAT-urilor, respectiv  municipiilor, orașelor și comunelor are în vedere finanțarea unor activitãți din sectorul construcțiilor și a proiectelor de micã dimensiune” – conform Ministerului Finanțelor.

Parallax

Vizualizari
5549
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri