Claudiu Zamfir

Înscrieri în programele IMM Prod și Garant Construct 2022: Credite pentru firme, de la Banca Transilvania și alte de bănci partenere, cu dobândă plătită de stat

Thumbnail

Antreprenorii români vor putea obține, de la Banca Transilvania și alte bănci partenere, cu garanții de stat și dobânzi subvenționate,  prin noile programe IMM Prod și Garant Construct 2022, a anunțat, luni, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii vor putea aplica în aceste programe  pe platforma www.imminvest.ro , începând cu data de 25 mai 2022.

Pentru înscriere, beneficiarii eligibili vor intra în aplicația www.imminvest.ro, vor selecta secțiunea dedicată IMMPROD sau GARANTCONSTRUCT și vor urma câțiva pași simpli pentru a încărca documentele solicitate.

FNGCIMM are obligația de a anunța pe site, cu 5 zile înainte, data de începere a procesului de înregistrare în cele două programe, conform articolului 6.1., lit. b) din Anexele Ordinelor Ministrului Finanțelor nr. 999/ 15.04.2022 și nr. 955/13.04.2022 aferente programelor IMM Prod și Garant Construct.

  • Ce este Programul IMM PROD 2022

Programul IMM PROD este destinat întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv startup-uri, din zona urbană pentru accesarea de credite pentru producţie și pentru creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, precum și pentru digitalizarea activităţii și îmbunătăţirea standardelor de mediu.

Garanţiile FNGCIMM pot acoperi până la 90% din valoarea finanţării de maxim 5.000.000 lei/ beneficiar pentru creditele destinate capitalului de lucru și până la 10.000.000 lei, în cazul creditelor de investiţii. Prin program, se acordă garanţii de stat ce pot acoperi până la 90% din valoarea finanţării de maxim 5.000.000 lei/ beneficiar pentru creditele destinate capitalului de lucru și până la 10.000.000 lei, pentru creditele de investiţii.

Costurile de finanțare vor fi acoperite din schema de ajutor de stat atașată programului, astfel va fi subvenționată plata dobânzii pe o perioadă de 24 luni de la data acordării creditului, valoarea comisioanelor de risc și de administrare. Pentru creditele de investiții, se acordă și un grant de 10% aplicat la valoarea finanţării garantate.

Băncile participante în program sunt: Banca Transilvania, Alpha Bank România, Banca Română de Credite și Investiții, Banca Românească, BCR - Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Credit Europe Bank, Eximbank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank N.V. Amsterdam, Libra Internet Bank, OTP România, Patria Bank, Procredit Bank, Raiffeisen Bank, Techventures Bank, Unicredit Bank, Vista Bank România.

  • Ce este Programul GARANT CONSTRUCT 2022

Programul GARANT CONSTRUCT are o componentă de sprijin pentru antreprenorii din domeniul construcțiilor și o componentă dedicată proiectelor de investiții pentru care solicită finanțare unitățile administrativ teritoriale. Prin program se urmărește îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu.

Programul permite achiziționarea de echipamente, softuri și utilaje, construcția, achiziția, amenajarea de hale, finanțarea capitalului de lucru sau plata salariilor. Facilitățile oferite prin schema de ajutor de stat atașată acestui program, constau în ajutor nerambursabil de până la 10% din valoarea finanțării garantate și garanții de stat de până la 90% din creditele acordate, pentru care se acoperă integral de către stat, comisionul de risc, a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanției, iar subvenționarea dobânzii se va realiza conform procedurilor de implementare.

Băncile la care IMM-urile din sectorul construcţiilor pot apela pentru finanțare sunt: Banca Transilvania, Alpha Bank România, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Românească, BCR - Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Eximbank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank România, Patria Bank, Procredit Bank, Raiffeisen Bank, Techventures Bank, Unicredit Bank, Vista Bank România, Banca Română de Credite si Investiții (BRCI).

Unitățile Administrativ Teritoriale pot apela la Banca Transilvania, Alpha Bank România, Banca Românească, BCR – Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, EximBank, Garanti Bank, Libra Internet Bank, OTP BANK România, Raiffeisen Bank, Techventures Bank, Unicredit Bank.

 

Parallax

Vizualizari
9737
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri