Claudiu Zamfir
Zeci de artiști români cunoscuți, printre care Iris, Kempes, Cargo, Trooper, au trimis o scrisoare deschisă guvernanților, prin care le atrag atenția că schema de ajutor de stat de 100 milioane Euro pentru sectorul cultural nu include artiștii, ci operatorii culturali și organizatorii de evenimente.
Ei au trimis prim-ministrului Ludovic Orban, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu și vicepremierului Raluca Turcan o scrisoare deschisă.
„Am luat la cunoștință că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului COVID 19. Însă am constatat cu surprindere că artiștii nu sunt incluși în planul guvernului. Citind cele 5 măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale și stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor și editorilor, artiștii nefiind incluși în niciuna dintre aceste 5 măsuri”, arată artiștii în scrisoarea deschisă, citată de Mediafax.
Artiștii consideră că existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști.
„Vă rugăm să includeți în schema de ajutor de stat și această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”, mai cer artiștii.
Scrisoarea este semnată de Adda, Alb Negru, Alessia, Amna, Anda Adam, Andra, Andreea Bănică, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Cargo, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia Rus, Direcția 5, DJ Project, Doddy, Edward Sanda, Ellianne, Etno, Fidas, Florin Ristei, Friends, Gabriel Huiban, Gloria & Balkan, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Iris - Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris - Nelu Dumitrescu, Ionică Moroșanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeș, Ruby, Sasha Lopez, Spike, Shift, Smiley, Sonny Flame, Ștefan Bănică, Sylvia by dj Rynno, Tavi Clonda, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Voltaj, Vunk, 3 Sud Est, 6teen.
Potrivit Ministerului Culturii, schema de ajutor de stat prezentată astăzi vizează 5 măsuri:
1. Măsura A: microgranturi. Operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilet. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.
2. Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale. Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro.
3. Măsura C - Granturi pentru organizare evenimente culturale. Operatorii culturali au organizat evenimente culturale în anul 2019 și au venituri din bilete vândute :
- C.1 Evenimente muzicale și evenimente de tip stand-up comedy:
- C.2 Evenimente din alte domenii culturale decât domeniul muzical și stand-up comedy. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
4. Măsura D - Granturi pentru librării. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
5. Măsura E – Granturi pentru edituri. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Etapa de preînscriere în registrul sectorului cultural a operatorilor economici durează o săptămână. Această etapă este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, astfel încât bugetul alocat să fie și cel necesar și suficient. După ce Ministerul Culturii va avea acest impact bugetar, actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat va fi pus în consultare publică.
Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, toate entitățile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural - pentru cunoașterea exactă a impactului, dar și ca o condiție de preînscriere în aplicația pentru accesarea de granturi. „Înscrierea în registru până la data de 25 noiembrie 2020 este o precondiție esențială pentru operatorii culturali beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural în contextul crizei provocate de COVID-19” - se arată pe site-ul registrului.
Termenul estimat pentru operaționalizarea schemei va fi începutul anului 2021.
Bugetul estimat este de 100.000.000 Euro.