Claudiu Zamfir
Editurile, librăriile, companiile de spectacole și alte firme și organizații neguvernamentale din domeniul culturii vor putea obține fonduri nerambursabile în valoare totală de 100 de milioane de euro, printr-o nouă schemă de ajutoare anunțată miercuri de autorități. Înscrierea în Registrul Sectorului Cultural până la data de 25 noiembrie 2020 este o precondiție esențială pentru operatorii culturali beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural în contextul crizei provocate de COVID-19 - se arată pe site-ul acestui registru.
Guvernanții sunt pe ultima sută de metri a campaniei pentru alegerile legislative din 6 decembrie și acum anunță tot soiul de scheme de finanțare pentru firme și alte organizații afectate de criza COVID-19.
Miercuri, la Guvern, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat lansarea unei scheme de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru sectorul culturii.
Vor fi finanțate: librării, edituri, festivaluri și organizatori de evenimente culturale.
Schema de granturi vine să completeze măsurile pe care le-am luat deja în beneficiul celor care activează în acest domeniu:
- Acces la schema de granturi stabilită prin OUG 130/2020 – microgranturi de 2000 de euro; granturi de capital și de investiții.
- Șomaj tehnic (75% din salariul mediu brut pe țară) pentru cei care activează în domeniul cultural – 3 000 de beneficiari (indemnizația pe drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi de autor);
- Exigibilitatea impozitului pentru rezidenți și nerezidenți aplicabilă organizatorilor de evenimente;
- Reglementări privind biletele achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în anul 2020.
Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii și a tuturor actorilor culturali va fi prezentat astăzi în ședința de Guvern. De această schemă de ajutor de stat vor putea beneficia industria culturală, organizatorii de evenimente culturale și festivaluri de muzică, librăriile, editurile.
Eligibili pot fi: organizații neguvernamentale și societăți comerciale (IMM și întreprinderi mari).
Ar urma să fie lansate două tipuri de granturi:
Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, toate entitățile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural - pentru cunoașterea exactă a impactului, dar și ca o condiție de preînscriere în aplicația pentru accesarea de granturi. „Înscrierea în registru până la data de 25 noiembrie 2020 este o precondiție esențială pentru operatorii culturali beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural în contextul crizei provocate de COVID-19” - se arată pe site-ul registrului.
Bugetul estimat pentru această schemă de aproximativ 100 de milioane de euro, urmând ca în baza informațiilor obținute din etapa de preînscriere să fie stabilit bugetul final. Linia de finanțare va fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind și ONG-urile din domeniul cultural și zona de artiști independenți.