Claudiu Zamfir

FRC: Antreprenorii IMM din România au obținut garanții totale de peste 1 miliard de lei, la creditele bancare Innovation și Garant Construct

bani-computer-dreamstime

Firme mici și mijlicii (IMM) din România au beneficiat de garanții totale de peste 1 miliard de lei (circa 200 milioane euro) de la Fondul Român de Contragarantare (FRC), pentru credite bancare obținute în cadrul componentelor Innovation și Garant Construct din Programul IMM Invest Plus.

FRC are rolul de agent al statului în derularea componentelor Garant Construct și Innovation din cadrul Programului IMM INVEST PLUS, cea mai mare schema de ajutor de stat pentru mediul de afaceri aprobată de Comisia Europeană pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra IMM-urilor românești.

De la finalul lunii martie 2023 și până în prezent, cu o echipă de specialiști care deține know-how-ul necesar și prin intermediul aplicațiilor informatice dezvoltate in-house, FRC spune acum, într-un comunicat transmis StartupCafe, că a reușit să proceseze solicitările tuturor beneficiarilor interesați de obținerea unor finanțări bancare garantate de stat și cu facilități asociate privind plata dobânzilor și a comisioanelor.

Astfel, în 8 luni de la debutul înscrierilor pe platforma imminvest.ro, s-a depășit borna de 1 miliard de lei garanții acordate companiilor care accesează împrumuturi bancare pe componenta INNOVATION, precum și a celor care activează în domeniul construcțiilor, arhitecturii și proiectării, pe componenta GARANT CONSTRUCT.

Aceasta reprezintă aproximativ 75% din plafonul alocat de Ministerul Finanțelor Fondului Român de Contragarantare până la 31.12.2023 pentru componenta IMM a programului Garant Construct. Acesta dispune de o a doua componentă care vizează finanțarea proiectelor de construcție, arhitectură/proiectare ale unităților administrativ teritoriale (primării, consilii judetene, etc. – UAT) cu un plafon individualizat de 200.000.000 RON pentru care nu au fost înregistrate solicitări pe platforma imminvest.ro până în acest moment.

În ceea ce privește componenta INNOVATION, valoarea totală a plafonului alocat și derulat în exclusivitate prin FRC este de aproximativ 750 milioane lei, din care suma utilizată până în prezent a depășit 100 milioane lei, dublându-se practic valoarea garanțiilor acordate până în urmă cu 3 luni. Sunt în curs de analiză garanții pentru solicitările încărcate de instituțiile de credit partenere și, respectiv, mai sunt în analiză la băncile partenere și urmează să fie transmise la FRC în perioada următoare, alte solicitări de garantare a împrumuturilor pentru IMM-urile eligibile conform criteriilor specifice Innovation.

Mai mult, în sistemul de înregistrare imminvest.ro există date că încărcate pentru solicitări de finanțare depuse de IMM-uri care urmează fluxul de preluare de  către băncile partenere selectate de potențialii beneficiari. În aceste condiții, gradul estimat utilizare al plafonului alocat FRC va crește în săptămânile care urmează până la finalul anului 2023.

Fondul invită antreprenorii români să acceseze în continuare finanțările, disponibile până la finalul anului 2023.

  • „Ne dorim și facem tot ce depinde de FRC, în calitate de administrator al plafonului de garantare care este disponibil pentru anul 2023, să se bucure de același succes ca și componenta Garant Construct, mai ales în urma dialogului purtat cu instituțiile de credit și a clarificărilor efectuate cu privire la cerințele exprese privind eligibilitatea cheltuielilor.
  • Invităm beneficiarii eligibili din toate domeniile de activitate să aplice, în perioada până la finalul anului, pentru finanțările garantate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, componentele GARANT CONSTRUCT și/sau INNOVATION, să se înregistreze pe platforma IMM Invest și să selecteze una dintre cele 15 instituții de credit/bănci partenere.
  • Conducerea FRC și întreaga echipă tehnică este mobilizată pentru a adăuga la performanțele operaționale din cei 14 ani de activitate, volumele de garanții pe care le acordă în baza mandatului Ministerului Finanțelor într-o schemă axată pe un raport optim randament/risc” - dă asigurări Fondul, în comunicatul transmis StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
536
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri