Claudiu Zamfir

Fondul NATO pentru Inovare susține un fond de investiții polonez care a finanțat startup-urile românești FintechOS și Veridion 

euro-tanc-dreamstime

Fondul NATO pentru Inovare (NIF) a anunțat, marți, că susține o serie de fonduri de investiții europene, printre care și OTB Ventures din Polonia, care a finanțat în trecut și stratup-urile românești FintechOS și Veridion

Brațul investițional al Alianței Nord-Atlantice a precizat că sprijină administratorii de fonduri de capital de risc care investesc în startup-uri ce dezvoltă tehnologii profunde (deep tech) și sunt la început de drum (early-stage). 

Fondul pune accent pe piețele de securitate și reziliență în domenii civile și militare. 

Prin susținerea fondurilor de investiții mai mici, NIF vizează și „ecosisteme care s-au confruntat cu obstacole în accesarea de finanțări, în trecut – cum ar fi Europa de Sud și de Est – precum și ecosisteme cu un număr în creștere rapidă de startup-uri deep tech – cum ar fi țările nordice”. 

Astfel, Fondul NATO pentru Inovare își propune să sprijine fonduri de investiții cu experiență într-o gamă largă de soluții deep tech – de la tehnologie spațială la criptografie cuantică și inteligență artificială. 

Primele fonduri de investiții care primesc capital de la Fondul NATO sunt: 

  • Alpine Space Ventures (Germania) - un fond în stadiu incipient axat pe investiții în sectorul spațial, valorificând peste 50 de ani de experiență în industrie. Cu un portofoliu concentrat, fondul își propune să ajute startup-urile pe care le selectează, pentru a dezvolta capabilități cheie în domeniul spațial.
  • OTB Ventures (Polonia) - un fond orientat către investiții Seed și Seria A în startup-uri deep tech, cu accent pe tehnologie spațială, automatizarea companiilor, inteligență artificială, securitate cibernetică și infrastructură fintech. OTB Ventures a participat la runde de investiții în valoare totală de circa 130 de milioane de dolari, obținute de startup-ul românesc FintechOS, lansat de Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț. De asemenea, în anul 2023, fondul de investiții Polonez a participat la o rundă de 6 milioane de dolari obținută de startup-ul românesc de inteligență artificială și big data Veridion, fondat în 2019 de Florin Tufan, Mihai Vinaga și Sorina Vlăsceanu. 
  • Join Capital (Germania) - un fond de capital de risc early-stage, cu sediul la Berlin, axat pe investiții în startup-uri de deep-tech în zona soluțiilor pentru companii și industrie. 
  • Vsquared Ventures (Germania) - este o firmă de investiții pan-europeană cu sediul central la Munchen. Recent a lansat un fond deep-tech de 214 milioane de euro.  Vsquared se concentrează pe inteligență artificială și software de nouă generație, tranziție energetică, calcul și detecție, spațiu, robotică și fabricație, biotehnologii.

Primele startup-uri în care investește fondul NATO

Tot marți, Fondul NATO pentru Inovare a anunțat și primele startup-uri cărora le-a acordat direct investiții: 

  • ARX ​​Robotics (Germania) este un producător de sisteme robotizate pentru sectoarele apărării, comercial și umanitar. 
  • Fractile (UK) este o companie de inteligență artificială. 
  • iCOMAT (UK) este o companie de producție de materiale compozite care oferă structuri mai ușoare și mai rezistente pentru automobile și vehicule aerospațiale. 
  • Space Forge (UK) este o companie din Cardiff (Țara Galilor), care utilizează mediul spațial pentru a produce materiale semiconductoare avansate pentru infrastructura critică, în domenii ca telecomunicații, aerospațial și cuantic.

Reamintim că Fondul NATO pentru Inovare a fost lansat în anul 2023, la o valoare de 1 miliard de dolari, cu participarea a 23 de state membre ale alianței militare, printre care și România.

Parallax

Vizualizari
196
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri