Claudiu Zamfir

Noul Start-Up Nation: „Nu știu dacă în 2020 vom mai avea capacitatea să-l implementăm”. O propunere de punctaj discutată

Thumbnail

Noul program Star-Tech Innovation, care ar trebui să înlocuiască vechiul Start-Up Nation, se confruntă cu lipsa de personal din Ministerul Economiei și agențiile pentru IMM-uri din subordinea sa, fiind incertă lansarea schemei de finanțare pentru firme în anul 2020. Vezi la finalul articolului o propunere de grilă de punctaj mai veche, pentru Star-Tech Innovation.

„Programul Startech Innovation, nu știu dacă anul acesta vom mai avea capacitatea să-l implementăm. Resursa umană este foarte importantă. Dar, dacă vom reuși, facem tot ce se poate să-i dăm drumul anul ăsta sau cel târziu la începutul anului viitor”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru, la videoconferința RoInvest transmisă de News.ro pe Facebook.

Declarația oficială a secretarului de stat confirmă informațiile publicate de StartupCafe.ro anterior, conform cărora Ministerul Economiei și agențiile sale pentru IMM se confruntă cu lispa de resurse umane, pe zona de implementare a programelor pentru firmele mici și mijlocii.

În cadrul vechiului program Start-Up Nation s-au derulat 2 ediții, în 2017 și 2018/2019. Firmele nou-înființate au putut să obțină, în anumite condiții, fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei fiecare.

Ultima ediție, 2018/2019 este încă în implementare, o serie întreagă de beneficiari care au realizat investițiile cerute așteptându-și banii de la Ministerul Economiei.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat anterior, pentru StartupCafe.ro, că, în privința programului Start-Up Nation, prioritatea sa este să asigure plățile către beneficiarii din ediția trecută - 2018-2019 - și abia apoi să lanseze o nouă ediție, 2020, sub denumirea StarTech Innovation. De menționat că la cea mai recentă rectificare de buget, Guvernul NU a alocat fonduri suplimentare pentru plățile către beneficiarii din ediția 2018-2019 a Start-Up Nation, ceea ce aduce incertitudini față de o eventuală lansare a unei ediții 2020 a programului.

În paralel, antreprenori care „au câștigat” finanțare Start-Up Nation de până la 200.000 de lei, în ediția 2018-2019 au ajuns să-și vândă firmele cu proiectele finanțate, în condițiile în care nu reușesc să-și îndeplinească obligațiile de angajare de personal. Zilele trecute, pe un grup de specialitate, o persoană oferea spre vânzare o firmă cu proiect implementat, cu echipamente în domeniul fotografiei, dar care trebuia să angajeze 4 salariați cu normă întreagă.

Revenind la noul program Star-Tech Innovation, care se află deocamdată doar la nivel de intenție, în planul de relansare economică al Guvernului, înainte ca epidemia de coronavirs Covid-19 să ajungă în România, în februarie 2020, în cadrul Comitetului consultativ pentru IMM, de la Ministerul Economiei, partea guvernamentală a prezentat o serie de elemente de grilă de punctaj propusă pentru noul program.

Surse participante la ședință au arătat, pentru StartupCafe.ro, că grila propusă de oamenii de la minister s-a conturat astfel:

Thumbnail

La punctaje egale ar urma să conteze:

1.    Punctajul obtinut la domeniul de activitate
2.    Punctajul obtinut la criteriul aferent investitiei
3.    Punctajul obtinut la criteriul dezvoltare durabila
4.    Valoarea exacta a procentului aferent aportului propriu
5.    Numarul de locuri de munca nou create
6.    Data si ora inscrierii in program

 

Parallax

Vizualizari
10054
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Andrei
Morarescu
Guvernul acesta a reusit performanta sa nu lanseze linia de finantare 2 ani din 4! GROZAV! Sa te impiedici de 2 ori de aceeasi piatra, mi se pare prostie!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri