Ce este ROBOR: O explicație scurtă de la Banca Transilvania

ROBOR e un indice care se calculează printr-o formulă nu foarte complicată, clar stabilită, sub monitorizarea  Bancii Nationale a României (BNR) și calculată cu ajutorul companiei de informatii financiare Thomson Reuters (companie care exista din 1851 și care calculeaza inclusiv dobanzi de referință LIBOR si EURIBOR, folosite la nivel mondial) - explică, pe blogul său, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România.

 
 


Ce mai spun cei de la BT despre ROBOR:

  • „Mai exact, ROBOR-ul se calculeaza zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor de rata de dobanda pentru lei, utilizate de zece banci mari din Romania, fiind rata de dobanda la care o banca imprumuta lichiditate altor banci. Din calcul se exclud extremele (cea mai mare si cea mai mica rata a dobanzii) pentru a fi cat se poate de relevant acest indice. Astfel putem spune despre ROBOR ca este un pret al banilor in termen de dobanda – un fel de referinta – adica un reper al costului banilor pentru o moneda locala.

 

  • Indicele ROBOR se formeaza in functie de cererea si oferta de lichiditati pe piata monetara, pentru diferite perioade de timp, fiind influentat de o serie de factori, printre care mentionam inflatia si asteptarile inflationiste, perceptia de risc investitional, conditiile de lichiditate la momentul respectiv etc.

 

 
 

  • Daca ROBOR creste, este un semnal ca si ratele de dobanda pentru clientii finali (la depozite si la credite) vor creste, iar daca ROBOR scade este un semnal ca ratele de dobanda vor scadea.

 

  • De ce sunt dobanzile la credite legate de ROBOR? E simplu – a fost decizia Statului Roman, care in 2010 a legiferat prin Ordonanta de Urgenta 50 (OUG 50) conditiile in care se pot acorda credite. Astfel, Statul (in urma unei Directive Europene) a decis ca se pot acorda credite fie cu rata de dobanda fixa, fie cu rata dobanzii corelata la un indice de referinta. S-a ales acest indice de referinta (ROBOR) deoarece este o practica folosita la nivel international, in plus stabilirea acestuia se face transparent. Prin aceasta Ordonanta, Statul a decis sa protejeze populatia de eventuale cresteri ale ratelor dobanzilor la credite care vin in urma unor decizii unilaterale ale bancilor.

 

  • Astfel, acum (in baza obligativitatii din lege) contractele de credit, in lei, cu dobanda variabila, mentioneaza o dobanda compusa din ROBOR + o marja fixa a bancii. In acest fel, pentru o banca, ROBOR este costul materiei prime, iar marja este castigul din care se acopera costurile (chirii, consumabile, ATM-uri, software, salarii etc.) si eventual profitul”.

Citește articolul pe blogul BT