IT-iştii români din străinătate ar vrea să se întoarcă în ţară. Ce factori le influenţează decizia – studiu

Circa 77% dintre specialiştii IT români stabiliți în străinătate sunt deschiși la ideea de a se întoarce în țară, tentaţi în special de salariile mari, dar consideră cruciale contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație în luarea unei decizii clare, arată un studiu realizat de DB Global Technology şi Catalyst Solutions.

 
 

 

Rezultatele IT Community Relocation Survey arată că 77% dintre respondenți sunt deschiși la ideea de a se întoarce în țară, deși 43% sunt foarte puțin sau deloc informați cu privire la evoluția sectorului IT din România. Dintre cei care nu iau în considerare revenirea în România, 40% sunt de părere că ar fi dificil să economisească bani în țara natală.

 
 

Atât specialiștii români care ar fi dispuși să se întoarcă în țară, cât și cei care au revenit deja, au enumerat salariul, beneficiile extrasalariale și oportunitățile de dezvoltare profesională printre cele mai importante criterii pe care își bazează decizia. De asemenea, 80% dintre cei care lucrează în străinătate consideră cruciale contextul politic, sistemul de sănătate și cel de educație.

„Sectorul IT din România are un potențial enorm și oferă numeroase oportunități pentru specialiștii în căutarea dezvoltării profesionale, prin acces la proiecte variate și echipe experimentate aflate în continuă extindere. Rezultatele acestui studiu indică atât disponibilitatea profesioniștilor români din străinătate de a reveni în țară, cât și necesitatea de a le oferi informații complete și de actualitate despre beneficiile pe care le poate avea o carieră în România”, a declarat Iulia Cîrmaciu, Director HR la DB Global Technology.

„Estimările ANIS arată că, în 2017, industria IT din România ajunge la venituri ce depășesc 4 miliarde de euro, iar prognozele indică posibile creșteri anuale de minimum 15% în următorii 3-5 ani. Atât segmentul companiilor mari, cât și cel al companiilor de tip start-up sunt în plină efervescență și oferă proiecte și oportunități extrem de interesante. Ne așteptăm ca în următorii ani România să se poziționeze ferm drept cel mai activ hub de tehnologie din regiune”, a declarat Valerica Dragomir, director executiv ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).

IT Community Relocation Survey a fost realizat de DB Global Technology și Catalyst Solutions, cu participarea a 400 de specialiști IT români stabiliți în țări precum Olanda, Elveția, Germania sau Marea Britanie.