Răzvan Tătaru
Mai mulți ingineri de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au dezvoltat blocuri reciclabile din sticlă, imprimate 3D, care se pot îmbina ușor și care contribuie la reducerea amprentei de carbon a construcțiilor, potrivit TechCrunch.
Inginerii susțin, într-un studiu, că materialele de construcții printate 3D din sticlă pot fi îmbinate și dezbinate la fel de ușor ca piesele LEGO.
Blocurile ar putea fi demontate la sfârșitul duratei de viață a unei clădiri și reasamblate într-o nouă structură.
Sursă foto: MIT
Folosind o tehnologie personalizată de imprimare 3D a sticlei furnizată de Evenline, un spinoff al institutului din Massachusetts, echipa de ingineri a realizat cărămizi de sticlă puternice, cu mai multe straturi, fiecare în formă de „opt”, care sunt concepute să se îmbine foarte ușor.
O singură cărămidă de sticlă a rezistat la presiuni similare cu cele ale unei cărămizi de beton în testele mecanice. Echipa susține că acestea ar putea să fie utilizate și reutilizate pentru fațadele clădirilor și pereții interni.
Sursă foto: MIT
Inspirația pentru design-ul blocurilor a apărut parțial în laboratorul de sticlă al MIT, potrivit unui articol al institutului.
Acolo, Kaitlyn Becker, profesor asistent de inginerie mecanică la MIT și Michael Stern, fost student absolvent la MIT, fondator și director al Evenline, au învățat arta și știința suflatului sticlei.
Co-autorii studiului de la MIT sunt Daniel Massimino și Charlotte Folinus, alături de Ethan Townsend de la Evenline.
Pentru studiu, echipa a folosit Imprimanta 3D de Sticlă 3 (G3DP3), cea mai recentă versiune a imprimantei de sticlă Evenline, care se asociază cu un cuptor pentru a topi sticlele zdrobite într-o formă topită, imprimabilă pe care imprimanta o depune în modele stratificate.
Echipa a imprimat prototipurile de cărămizi de sticlă folosind sticlă sodic-calcică, care este folosită, de obicei, într-un studio de suflat sticlă. Au integrat două „țepe” rotunde pe fiecare cărămidă imprimată, similar cu mecanismul de îmbinare al unei cărămizi LEGO. „Țepele” permit cărămizilor să se îmbine și să se asambleze în structuri mai mari.
Un alt material plasat între cărămizi previne zgârieturile sau fisurile dintre suprafețele de sticlă și poate fi îndepărtat dacă o structură de cărămidă trebuie să fie demontată și reciclată, permițând, de asemenea, cărămizilor să fie retopite în imprimantă și puse în noi forme.
Sursă foto: MIT