Claudiu Zamfir
Una dintre cele mai mari companii agricole din sudul României, Holde Agri Invest S.A., a anunțat, vineri, schimbarea fondatorului Liviu Zăgan din funcția de director general, firma prezentându-și rezultatele pe primele 6 luni ale anului 2024, care reflectă pierderi financiare mai mari și o producție în scădere în ciuda creșterii suprafețelor lucrate.
Mai întâi, a fost schimbat Daniel Adam din functia de director financiar (CFO) al Holde Agri Invest, iar în locul său a fost numit Bogdan Serghiescu, începând de la 1 septembrie. Vineri, 20 septembrie 2024, a fost schimbat din funcție și directorul general (CEO) al Holde Agri Invest, fondatorul Liviu Zăgan, iar în locul său va conduce compania interimar tot Bogdan Serghiescu.
„În perioada următoare, Consiliul de Administrație va iniția procesul de recrutare și selecție pentru un nou Director General. Între timp, domnul Bogdan Serghiescu, Director Financiar și Director General adjunct al Holde Agri Invest, va prelua funcția de Director General interimar, în timp ce domnul Zăgan își va continua activitatea în cadrul Companiei, în calitate de membru al Consiliului de Administrație, pentru a asigura suportul necesar pentru o integrare cât mai ușoară a noului Director General. Conducerea Companiei îi mulțumește domnului Zagan pentru contribuția sa la dezvoltarea Holde Agri Invest și devotamentul său pentru succesul Companiei” - a precizat firma, într-o notă transmisă la Bursa de Valori București.
„Schimbările din echipa executivă anunțate la nivelul pozițiilor de Director General și Director Financiar, dar și schimbările care au avut în cadrul Consiliului de Administrație reflectă adaptarea noastră la noile realități și angajamentul de a susține redresarea companiei. În perioada următoare, vom intensifica implicarea Consiliului de Administrație pentru a sprijini echipa executivă în acest demers. Deși ne confruntăm cu dificultăți, ne menținem încrederea în potențialul pe termen lung al industriei agricole și în proiectul Holde pe care l-am început în urmă cu mai bine de șase ani. Angajamentul nostru față de acest proiect este reflectat de investițiile pe care le-am făcut în companie și de numărul de acțiuni pe care l-am acumulat de-a lungul anilor. Prin urmare, vreau să-i asigur pe toți acționarii noștri de responsabilitatea pe care o avem și de faptul că facem toate eforturile de a redresa situația prin care trece compania”, a declarat Iulian Cîrciumaru, președintele Consiliului de administrație, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Ideea proiectului Holde Agri a fost concepută în 2016, de Liviu Zăgan, alături de Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii și-au unit forțele cu echipa fondului local de investiții, Certinvest, iar în 2018, au înființat oficial Holde Agri Invest SA. La scurt timp, compania a atras o investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu.
Compania agricolă exploatează terenuri grupate în 5 nuclee - ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman), Conțești (județul Dâmbovița) și Salcia (județul Brăila). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB.
Holde Agri Invest SA și-a publicat, vineri, 20 septembrie, rezultatele pe primele 6 luni ale anului 2024: suprafață exploatată de 16.321 hectare, în creștere cu 24% față de primele 6 luni ale anului 2023, dar producția a scăzut față de anul precedent, ajungând la 18.867 tone. Din totalul terenurilor lucrate de Holde, 1.759 de hectare au fost cultivate în regim ecologic.
Compania pune scăderea producției pe seama „secetei extreme din zonele în care sunt localizate fermele Holde”.Producția obținută se referă doar la culturile de grâu, rapiță, mazăre și cartofi, a căror recoltă a început în luna iunie și s-a terminat în luna iulie 2024, după încheierea perioadei de raportare aferentă primului semestru.
În primele șase luni ale anului, fermele din portofoliul Holde au cultivat în regim convențional grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb, mazăre, cartofi, sfeclă, orz, precum și în regim bio grâu, mazăre și floarea soarelui.
În ceea ce privește campania de culturi de toamnă a anului agricol 2023-2024, aceasta a generat recolte totale de 43.621 de tone, în creștere cu 8% față de anul agricol precedent, din care 2.300 de tone au fost culturi în regim ecologic. „Producțiile obținute au fost influențate în mod negativ de condițiile meteorologice nefavorabile, precum lipsa precipitațiilor și seceta pedologică”, precizează firma.
Astfel, compania a obținut venituri de 62,5 milioane de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din aceste venituri, 12,9 milioane de lei reprezintă subvențiile primite de la stat (și UE), în creștere cu 78% față de aceeași perioadă a anului 2023, pe fondul extinderii suprafeței exploatate.
De asemenea, veniturile firmei includ și 2,49 milioane lei obținuți din vânzarea de utilaje pe care le avea în plus, iar asta și în condițiile în care prețul echipamentelor agricole a crescut.
Cheltuielile firmei au fost însă și mai mari, ca urmare a cheltuielilor cu integrarea noilor ferme și a suprafețelor exploatate.
Astfel, Holde a înregistrat în primul semestru din 2024 EBITDA negativă, de -0,9 milioane de lei, comparativ cu o valoare pozitivă de 0,7 milioane de lei în semestrul I al anului 2023.
EBITDA negativă a fost „determinată, în principal, de cheltuielile cu caracter ocazional generate de integrarea noilor ferme și a suprafețelor exploatate”, a precizat firma.
Compania agricolă a suferit pierderi nete de 12,2 milioane de lei în primele 6 luni ale anului 2024, cu 40% mai adânci decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Pe de altă parte, compania a scăzut cheltuielile directe, deși suprafața exploatată a crescut, înregistrând și o diminuare a datoriei nete pe unitate de suprafață.
Echipa de management a firmei consideră, însă, că sezonalitatea modelului de afaceri al societății „fac neaplicabile” calculele indicatorilor performanței financiare a activității la data de 30.06.2024, conform raportului prezentat.
Holde Agri Invest își suspendă planurile de extindere a suprafețelor exploatate, până când datoriile vor ajunge la un nivel sustenabil.
„Holde Agri Invest trece în continuare prin provocări semnificative, cauzate în principal de seceta extremă, care a afectat serios producțiile în toată industria agricolă. Într-un context deja dificil, acesta fiind al doilea an consecutiv marcat de dificultăți, suntem nevoiți să regândim direcțiile strategice pentru viitor, prin concentrarea pe soluții pe termen lung, care să asigure sustenabilitatea și redresarea companiei. Astfel, vom suspenda temporar planurile de extindere a suprafețelor exploatate, până când datoriile vor ajunge la un nivel sustenabil și accesul la capital va fi mai ușor. În plus, ne vom concentra investițiile în domenii care vor genera creșteri rapide în venituri sau reducerea costurilor, cum ar fi infrastructura de irigații și procesare, și vom explora oportunități de consolidare, inclusiv prin fuziuni, pentru a beneficia de sinergii în lanțul valoric al industriei”, a declarat Iulian Cârciumaru, președintele Consiliului de Administrație.