Denisa Crăciun

Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, a investit în rivalul francez al ChatGPT

Thumbnail

Compania americană Databricks, cu doi IT-iști de origine română printre fondatori, a investit în startup-ul de inteligență artificială Mistral AI, rivalul francez al ChatGPT, „robotul” conversațional lansat de OpenAI.

Compania a anunțat, joi, că a participat la runda de finanțare Serie A în valoare de 385 milioane EUR, ridicată în decembrie 2023 de Mistral AI, despre care am scris și noi pe StartupCafe.ro. În total, startup-ul francez a atras investiții în valoare totală de 505 milioane EUR, potrivit datelor de pe CrunchBase.

Databricks nu a menționat și suma investită în Mistral AI. În schimb, compania a transmis că a integrat soluțiile furnizate de startup-ul francez în platforma sa, fiind deja disponibile pentru clienții companiei.

Cine este Databricks, „decacornul” din SUA cu doi IT-iști de origine română printre fondatori

Compania a fost fondată în anul 2013 de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Databricks dezvoltă tehnologii pentru baze de date, iar printre fondatorii săi se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi, precum și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Ion Stoica este un nume de referință în Silicon Valley. Profesor la universtatea UC Berkeley, Ion Stoica s-a format ca inginer mai întâi în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informtică, la Politehnica din București (1989).  Stoica are și un doctorat la Carnegie Mellon University (SUA). În America, el a obținut numeroase premii și distincții în domeniul tehnologiei. Ion Stoica a mai co-fondat și alte companii puternice în SUA: Anyscale și Conviva.

Matei Zaharia s-a născut în România, dar când era copil, s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica. Matei Zaharia este cunoscut ca inventator al Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri în procesarea de date. În prezent, el predă la universitățile americane Stanford și MIT.

În septembrie 2023, Databricks a fost evaluată la 43 de miliarde de dolari, după ce a obținut o finanțare de peste 500 de milioane de dolari. Compania a ajuns la statutul de „decacorn”, adică o firmă tech care ajunge la o valoare estimată de cel puțin 10 miliarde de dolari în urma unor investiții obținute înainte de listarea la bursă.

Cine este Mistral AI, rivalul francez al ChatGPT

Startup-ul Mistral AI, fondat în 2023 de trei foști cercetători de la Google și Meta, Arthur Mensch, Guillaume Lample și Timothee Lacroix, lucrează la modele IA antrenate pe date publice.

Compania a ajuns la statutul de „unicorn” (n.r. o companie nelistată pe bursă, care are o valoare de cel puțin 1 miliard de dolari), fiind evaluată la 2 miliarde EUR în urma rundei de finanțare de 385 milioane EUR.

Startup-ul de inteligență artificială s-a bucurat până acum de atenția mai multor giganți tech. Spre exemplu, în februarie 2024, Microsoft a investit 15 milioane EUR în compania de IA, investiție care a intrat la scurt timp sub lupa Comisiei Europene și despre care am mai scris pe StartupCafe.ro.  

Parallax

Vizualizari
272
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri