Răzvan Tătaru

Uniunea Europeană analizează investiția Microsoft în Mistral AI, „rivalul” francez al ChatGPT

inteligenta artificiala-dreamstime

Comisia Europeană analizează investiția de 15 milioane EUR a gigantului tech american în startup-ul francez de inteligență artificială Mistral, potrivit Reuters.

Luni, 26 ianuarie 2024, Microsoft a anunțat un parteneriat cu Mistral AI care va face disponibile modelele de inteligență artificială dezvoltate de startup în soluția de cloud Azure. Totodată, gigantul american a anunțat și o investiție de 15 milioane EUR în firmă, despre care am scris pe StartupCafe.ro.

Comisia Europeană analizează această investiție, în contextul în care aceasta mai investighează și investiția în OpenAI, de 13 miliarde dolari. În schimb, încă nu a fost deschisă o anchetă formală.

Despre investiția Microsoft în OpenAI am mai scris și în ianuarie 2024, când UE a decis să urmărească suspiciunile autorităților britanice de reglementare a concurenței.

Autoritățile britanice investighează dacă parteneriatul dintre OpenAI și Microsoft ar reprezenta un oarecare control al gigantului asupra firmei de inteligență artificială.

Comisia Europeană a anunțat faptul că examinează unele dintre acordurile încheiate între marii jucători de pe piața digitală și dezvoltatorii și furnizorii de inteligență artificială generativă. CE investighează impactul acestor parteneriate asupra dinamicii pieței.

Ce este Mistral AI

„Replica Franței” la OpenAI (ChatGPT), Mistral, este o firmă fondată de către Arthur Mensch, Guillaume Lample și Timothee Lacroix. Aceasta are 22 de angajați și lucrează la modele AI antrenate pe date publice.

Arthur Mensch este co-fondatorul și CEO-ul Mistral AI. Acesta are 30 de ani, este absolvent al Politehnicii din Paris, doctorand și fost cercetător pentru Deepmind Paris, divizia de cercetare în zona de inteligență artificială a Google.

Acest startup a închis Runda A de finanțare cu o evaluare de aproximativ 2 miliarde EUR și a obținut statutul de „unicorn” tech în decembrie 2023, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
161
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri