Răzvan Tătaru

Replica Franței la ChatGPT: Startup-ul Mistral AI a strâns finanțare în valoare de 385 milioane EUR

AI

Un startup francez de inteligență artificială a strâns finanțare în valoare de 385 milioane EUR și a devenit, astfel, unul dintre liderii europeni în materie de IA, potrivit France24.

Startup-ul Mistral AI, din Franța, a închis Runda A de finanțare cu o evaluare de aproximativ 2 miliarde EUR și a obținut statutul de „unicorn” tech (startup evaluat la peste 1 miliard EUR).

Firma, fondată în mai anul acesta de foști cercetători ai Google și Meta, a mai obținut o finanțare de 105 milioane EUR în luna iunie 2023.

În această rundă au participat companii ca Salesforce, BNP Paribas și General Catalyst, potrivit TechCrunch. În plus, sursele din industrie, citate de France24, spun că în această rundă a participat și grupul Nvidia, companie cunoscută pentru producția de cipuri, inclusiv pentru inteligență artificială.

Compania Mistral AI este fondată de către Arthur Mensch, Guillaume Lample și Timothee Lacroix. Firma are 22 de angajați și lucrează la modele AI antrenate pe date publice.

Arthur Mensch este co-fondatorul și CEO-ul Mistral AI. Acesta are 30 de ani, este absolvent al Politehnicii din Paris, doctorand și fost cercetător pentru Deepmind Paris, divizia de cercetare în zona de inteligență artificială a Google.

În luna septembrie 2023, compania a lansat primul model public, Mistral 7B, care este antrenat pe o bază de date mai mică decât celelalte soluții IA. În schimb, acesta este disponibil pentru descărcare sub licență „open source”, adică acesta poate fi folosit și modificat fără restricții de către dezvoltatori.

În perioada primei runde de finanțare a Mistral AI, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat o investiție în valoare de 40 milioane EUR în modele de inteligență artificială de tip „open source”, discuție la care a participat și CEO-ul Mistral.

Președintele a declarat că sprijină apariția clusterelor europene de inteligență artificială pentru a oferi o alternativă modelelor dezvoltate de companiile americane, potrivit unei postări a observatorului de programe „open source” al Uniunii Europene (OSOR).  

Totodată, acesta a accentuat beneficiile pe care guvernele le pot obține prin crearea condițiilor propice utilizării AI în administrațiile publice.

Parallax

Vizualizari
598
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri