Denisa Crăciun

Listă: Șase antreprenori de origine română care au deschis startup-uri ajunse „unicorn” în SUA (raport)

Colaj foto

Mai mult de jumătate dintre startup-urile din SUA ajunse „unicorn”, adică o companie evaluată la peste 1 miliarde de dolari, au fost înființate de imigranți, conform unui raport National Foundation for American Policy (NFAP). Șase dintre aceste companii au fost fondate sau co-fondate și de antreprenori de origine română. 

Antreprenorii imigranți care au fondat în SUA startup-uri ce au ajuns la statutul de „unicorn” provin din 57 de țări. Din această listă a țărilor de origine a fondatorilor face parte și România, care se situează pe locul 12, cu 6 companii deschise, prima poziție fiind ocupată de India, cu 66 de companii, conform studiului realizat în 2022. Israel ocupă locul al doilea, cu 54 de startup-uri „unicorn” deschise de imigranți în SUA , urmat de UK (27).

Lista antreprenorilor de origine română care au fondat „unicorni” în SUA

  • Ion Stoica și Matei Zaharia au cofondat Databricks alături de Ali Ghodsi (Iran), Reynold Xin (China) și Arsalan Tavakoli-Shiraji (Iran). La momentul studiului, compania a fost evaluată la 38 miliarde dolari, având peste 3.000 de angajați.
  • Mădălina Seghete a fondat Branch, companie cu 466 de angajați, evaluată la 4 miliarde de dolari.
  • Aurelian Nicolae a fondat WHOOP, companie evaluată la 3,6 miliarde dolari, cu 330 de angajați.
  • Larry Gâdea a înființat Envoy, evaluată la 1,4 miliarde de dolari. Are peste 270 de angajați.
  • Sergiu Nedevschi a cofondat Tarana Wireless, o companie de soluții wireless, alături de Rabin Patra (India) și Omar Bakr (Arabia Saudită). Companie cu 279 de angajați, evaluată la 1 miliard de dolari. 

Potrivit raportului, imigranții au înființat mai bine de jumătate (319 din 582, sau un procent de 55%) din companiile ajunse „unicorn” din SUA. 64% dintre „unicornii” americani au fost înființați sau au avut ca fondatori imigranți sau copii de imigranți.

În plus, aproape 80% dintre companiile „unicorn” din SUA (companii private evaluate la un miliard de dolari) au un fondator imigrant sau un imigrant într-un rol de conducere, cum ar fi CEO, CTO sau VP of engineering.

Printre companiile americane cu cele mai mari evaluări, fondate de imigranți, sunt: SpaceX, cofondată de Elon Musk - evaluată la 125 miliarde de dolari, conform raportului din 2022; Stripe - 95 miliarde de dolari; Instacart (39 miliarde de dolari); Epic Games (31,5 miliarde de dolari); Miro (17,5 miliarde de dolari) și Discord (15 miliarde de dolari).

Pe listă este și cântăreața Rihanna, care a emigrat în SUA din Barbados. Ea a fondat Savage X Fenty, o companie de modă și lenjerie evaluată la 1 miliard de dolari, mai arată studiul. 

Surse foto: 

Matei Zaharia/Linkedin

Ion Stoica/LinkedIn

Mădă Seghete/LinkedIn

Aurelian Nicolae/LinkedIn

Larry Gâdea/Facebook

Sergiu Nedevschi/Tarana Wireless

Parallax

Vizualizari
869
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri