Denisa Crăciun

SUA: Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, cumpără un startup de inteligență artificială, la o valoare de 1,3 miliarde dolari

Thumbnail

Compania americană Databricks, care are printre fondatori și doi IT-iști de origine română, achiziționează un startup de inteligență artificială. 

Databricks, care are în echipa de fondatori și doi informaticieni de origine română, Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist), a anunțat, luni, că a încheiat un acord definitiv pentru a achiziționa MosaicML. 

„Împreună, Databricks și MosaicML vor face ca Inteligența Artificială generativă să fie accesibilă pentru orice organizație, permițându-i să construiască, dețină și să securizeze modele de Inteligență Artificială generativă cu datele lor proprii”, potrivit anunțului.

Tranzacția este evaluată la aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

MosaicML, fondată în San Francisco, este o platformă de Inteligență Artificială generativă care permite firmelor să își construiască propriile lor sisteme de IA.

„MosaicML permite dezvoltatorilor să păstreze controlul asupra modelelor de Inteligență Artificială pe care le construiesc, cu proprietatea modelului și protecția datelor integrate în designul platformei”, se mai arată în anunț. 

„La MosaicML, credem într-o lume în care fiecare are puterea să-și construiască și să-și antreneze propriile modele, la care se adaugă propriile opinii – iar unirea forțelor cu Databricks ne va ajuta să transformăm acest lucru în realitate”, a spus Naveen Rao, co-fondator și CEO MosaicML.

Databricks este o companie care dezvoltă tehnologii pentru baze de date, fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre fondatori se numără CEO-ul companiei, suedezul Ali Ghodsi și cei doi informaticieni de origine română: Ion Stoica și Matei Zaharia. 

În 2021, firma a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, când a reușit să obțină o rundă de finanțare de 1,6 miliarde de dolari de la o serie de fonduri de investiții.

În anul 2023, revista americană Forbes i-au inclus pe Matei Zaharia (37 de ani) și Ion Stoica (58 de ani) pe lista mondială a miliardarilor, considerându-i antreprenori români, deși ei trăiesc în America de Nord de foarte mult timp. 

Parallax

Vizualizari
1732
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri