Claudiu Zamfir

Lider al consultanților fiscali: Ajutorul acordat IT-ului era semnificativ acum 20 de ani, pentru că impozitul pe venit era 40%

Thumbnail

Scutirea programatorilor și a altor angajați din IT de impozitul pe venit reprezenta un ajutor semnificativ acordat industriei IT la momentul introducerii sale, în anul 2001, pentru că impozitul tăiat era de 40% din venitul salariaților, dar acum trebuie analizat în ce măsură impozitul actual, de 10%, mai este „ceva care să încurce atât de tare industria”, consideră Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanţilor Fiscali.

„Ar trebui să fim conștienți că orice lucru care ține de bani nu e infinit. Mai ales în zona bugetară, mai ales în zona măsurilor fiscale sunt anumiți stimuli care, după ce și-au făcut efectul, cred că trebuie reanalizați și văzut în ce măsură își mai ating obiectivele. Dacă ați deschis discuția de IT, acum aproape 20 de ani când a fost implementată măsura, la acel moment aveam impozit pe venit în cotă maximă de 40% (cotă progresivă n.r.). Prin urmare ajutorul acordat atunci industriei era semnificativ, pentru că scutirea acordată atunci la impozitul pe venit era de 40%. Acum impozitul pe venit este 10%. Mai e acest impozit ceva care să încurce atât de tare industria? E industria respectivă suficient de așezată sau de solidă încât să fie afectată sau nu de o astfel de eliminare? Sunt lucruri pe care, într-o analiză deschisă, putem să le vedem și - cu argumente și din partea industriei, și a statului - să vedem în ce măsură aceste lucruri sunt sustenabile în viitor” - a spus Manolescu, marți, la o conferință a Consiliului Național al IMM, răspunzând întrebărilor presei.

„Am expus toate acestea, nu doar cu scutirea de impozit pe venit, dar și cu scutirea de contribuții la sănătate, de contribuții la pensii. Sunt domeniile agriculturii și construcțiilor singurele care suferă în România? Da sau nu? Prin urmare, o generalizare a reducerii taxării pe forța de muncă la toate zonele productive din România cred că este utilă, dar în același timp cred că trebuie să vedem și care sunt efectele în buget ale unei astfel de măsuri și de unde facem rost de bani din alte zone pentru a compensa aceste reduceri de fiscalitate pe care le-am aplica” - a completat Dan Manolescu, reprezentantul consultanților fiscali.

El a făcut aceste afirmații după ce, săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a criticat, ca fiind incorect, tratamentul special acordat veniturilor salariaților din anumite sectoare.

 

Parallax

Vizualizari
2064
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri