Claudiu Zamfir

Propunere: 200.000 - 1 milion Euro pentru mici afaceri - de la pensiuni si confectii pana la software, in zona Deltei Dunarii. Descarca proiectul de ghid si lista domeniilor

Imagine principala
Propunere: 200.000 - 1 milion Euro pentru mici afaceri - de la pensiuni si confectii pana la software, in zona Deltei Dunarii. Descarca proiectul de ghid si lista domeniilor
​Antreprenorii cu microintreprinderi si firme mici si mijlocii vor putea lua fonduri europene intre 200.000 de euro si 1 milion de euro, pentru invetitii in regiunea Deltei Dunarii, in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, conform unei propuneri de ghid al solicitantului scoase luni in dezbatere publica de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Cu acesti bani nerambursabili, firmele isi vor putea face inclusiv platforme de comercializare pe internet, cum ar fi magazine online pentru desfacerea produselor sau serviciilor pe care le ofera.

Asa cum a aratat anterior StartupCafe.ro, antreprenorii din Romania pot lua fonduri europene pentru IMM-uri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. Aceasta linie de finantare s-a deschis deja in 23 februarie 2017 in toata tara, cu exceptia Regiunii Bucuresti-Ilfov si a zonei Deltei Dunarii.

Iata insa ca luni, 13 martie 2017,  au fost scoase in dezbatere publica propunerea de ghid al solicitantului si celelalte documente necesare in aceasta linie de finantare si pentru Investitia Teritoriala Integrata (ITI) Delta Dunarii. Dezbaterea publica va dura pana in 23 martie, dupa care ministerul va putea publica forma finala a ghidului solicitantului si va deschide apelul de proiecte.

Cati bani europeni vor fi pusi in joc

Acest apel de proiecte, pentru zona Deltei Dunarii, va avea alocat un buget total de 21 milioane euro, din care 17,85 milioane euro contribuţie din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 3,15 milioane euro contribuţie din Bugetul de Stat.

Firmele solicitante vor putea primi fonduri nerambursabile de minimum 200.000 euro și maximum 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb Inforeuro, valabil la data lansării apelului de proiecte.

Dar antreprenorii vor trebui sa contribuie si ei cu bani pentru investitie.

Finantarea nerambursabila va avea tot doua componente:

  • Ajutor regional în regiunea Sud Est: maximum 60% din valoarea cheltuielilor elgibile, pentru intreprinderi mijlocii si maximum 70% pentru microintreprineri si firme mici.
  • Ajutor de minimis: maximum 90% fonduri nerambursabile si nu mai mult de 200.000 euro.

Restul cheltuielilor va trebui suportat de firma solicitanta.

În cadrul viitorului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS, disponibilă la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis.

Cine va putea lua banii europeni

LOCALIZARE. Sunt eligibile numai proiectele implementate în zona Investiţiei Teritoriale Integrate Delta Dunării. Apelul este destinat investițiilor teritoriale integrate în arealul format din 38 de unități administrativ-teritoriale din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, Județul Tulcea și nordul Județului Constanța, în zonele identificate ca prioritare în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (aprobată prin HG nr. 602/2016), după cum urmează:

  • a. „centrul Deltei, care cuprinde unităţile administrativ-teritoriale al căror teritoriu se află integral în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv comunele Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Crişan, Maliuc, Sfântu Gheorghe şi oraşul Sulina. Teritoriul acestor unități administrativ-teritoriale se află integral sau preponderent în Delta Dunării propriu-zisă, între braţele Dunării;
  • b. unităţi administrativ-teritoriale aflate parţial pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: municipiul Tulcea, oraşul Isaccea, orașul Babadag şi comunele Murighiol, Mahmudia, Beștepe, Nufăru, Somova, Niculițel, Luncavița, Grindu, Valea Nucarilor, Sarichioi, Jurilovca, Ceamurlia de Jos, Mihai Bravu, Baia (județul Tulcea) și Mihai Viteazu, Istria, Săcele și Corbu (județul Constanța);
  • c. unităţi administrativ-teritoriale aflate în vecinătatea teritoriului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, incluse pentru a asigura coeziunea teritorială și coerenţa unor intervenţii strategice: orașul Măcin și comunele I.C. Brătianu, Smârdan, Jijila, Văcăreni, Greci, Frecăței, Mihail Kogălniceanu, Slava Cercheză” - extras din Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării, cap. I. Contextul elaborării Strategiei, subcapitolul I.1 Contextul
Aceste localități / UAT-uri se află în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

Apelul este deschis numai proiectelor implementate în teritoriul format din unităţile administrativ teritoriale menţionate anterior, în conformitate cu Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.

TIPURI DE FIRME. Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel de proiecte sunt societățile constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

DIMENSIUNE. In mediul urban sunt eligibile microintreprinderile, intreprinderile mci si intreprinderile mijlocii (IMM). In mediul rural sunt eligibile doar intreprinderile mijlocii.

Firmele solicitante trebuie sa mai indeplineasca si alte conditii, cumulativ, printre care:

  • Solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
  • Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 3, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare

Ce isi vor putea cumpara firmele cu banii europeni

Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional:

  • Construirea, extinderea spațiilor de producție/servicii;
  • Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line;

Lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale care constă în activități de construire/ extindere/ dotare cu active corporale a spațiilor de producție/ prestări de servicii.

Investiții finanțabile prin ajutor de minimis:

  • Implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății
  • Internaţionalizare (participarea, la nivel internațional, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziţii, în calitate de expozant).

Proiectul propus în cererea de finanțare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale (construire/extindere/dotare cu active corporale) finanțabile prin ajutor de stat regional. Este opțională includerea, în proiect, a investițiilor în active necorporale finanțabile prin ajutor de stat regional sau a investițiilor finanțabile prin ajutor de minimis.

Domeniile in care se vor face investitiile

Domeniile de afaceri in care se vor face investitii cu acesti bani europeni cuprind coduri CAEN din cele mai diverse, de la pensiuni, hoteluri pana la mici fabricute de textile, confectii, ateliere si chiar productie software.

NOTA: Institutia responsabila pentru fondurile nerambursabile prezentate in acest articol de presa este Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Redactia StartupCafe.ro NU gestioneaza programe de finantare si NU acorda consultanta in domeniu. 


Resurse utile:


Descarca de mai jos:

Citeste si:

200.000 - 1 milion Euro pentru firme: De la pensiuni si ateliere textile pana la productie software si sali fitness. Descarca Ghidul solicitantului si Lista domeniilor

Parallax

Vizualizari
696
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri