Răzvan Tătaru

Cu ce probleme se confruntă companiile care vor să intre pe piața de energie din surse regenerabile, în România (Consiliul Concurenței)

Energie regenerabilă

Participanții la procesul de racordare la rețea întâmpină probleme la nivel de legislație, bariere birocratice, probleme de finanțare, dar și unele generate de dezvoltarea insuficientă a rețelelor electrice de transport și distribuție, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE).

Activitatea de racordare la rețelele electrice de interes public reprezintă un serviciu obligatoriu, care se desfășoară în condiții reglementate și pe care trebuie să îl îndeplinească operatorul de transport și de sistem (OTS), precum și operatorii de distribuție (OD).

Suntem interesați în mod special de procesul de racordare la rețeaua de transport/distribuție a noilor capacități de producere din surse regenerabile, având în vedere că s-au lansat mai multe scheme de finanțare, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar și prin alte programe naționale și comunitare de investiții. În acest context, prioritatea o constituie optimizarea procedurilor naționale de autorizare/avizare, cu scopul reducerii timpilor de implementare a proiectelor”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență și autoritatea de reglementare energetică au condus un studiu care arată obstacolele de care se opresc investitorii și operatorii economici care vor să investească în producerea de energie regenerabilă.

Principalele probleme pe care le întâmpină companiile românești

  • Birocrație;
  • Procese netransparente;
  • Durata mare de emitere a avizului tehnic de racordare (ATR);
  • Cadru legislativ interpretabil și insuficient;
  • Investiții insuficiente în dezvoltarea rețelelor de energie electrică;
  • Lipsa de experiență în lucrul cu proiecte regenerabile a personalului implicat în etapele procesului de autorizare;
  • Dezvoltarea unor investiții cu caracter speculativ.

Totodată, cele două autorități au propus și soluții pentru problemele regăsite.

Propuneri și recomandări ale autorităților

Se recomandă un modul de tip „one-stop-shop” pentru obținerea licenței în domeniul producerii de energie electrică din surse regenerabile. Operatorii economici ar putea, astfel, să aplice pentru toate documentele necesare (licențe, autorizațiil, acorduri și avize) într-o singură procedură, prin intermediul „Punctului de contact unic electronic pentru licența industrială”.

Autoritățile recomandă reglementarea anumitor etape în cadrul dezvoltării rețelei de transport ca, la elaborarea și implementarea strategiilor în acest domeniu, să țină cont de obiectivele asumate de România în domeniul energiei regenerabile și de necesitatea identificării unor noi posibilități de asigurare/facilitare a surselor de finanțare a lucrărilor de dezvoltare a rețelelor.

Există situații în care unii investitori solicită și obțin avizul de racordare, însă nu intenționează să finalizeze proiectele și să le pună în funcțiune, în vederea intrării pe piață, ci mai degrabă să vândă proiectele altor investitori la stadiul de „ready to build”.

De aceea, Consiliul Concurenței și ANRE susțin că ar trebui adoptate măsuri suplimentare de descurajare a investițiilor de tip speculativ, cum ar fi, de exemplu, introducerea unei garanții de execuție sau sancționarea inacțiunii prelungite a investitorilor.

Consiliul Concurenței și ANRE recomandă utilizarea schemelor de sprijin pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.

Una dintre acestea este finanțată prin PNRR și se bazează pe o procedură de ofertare concurențială, pentru sprijinirea investițiilor în producerea de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate.

Celelalte tehnologii pentru producerea energiei din surse regenerabile sunt finanțate din Fondul pentru modernizare în perioada 2022-2030 în România.

Autoritățile consideră că este necesar ca procedurile de racordare la nivelul operatorilor de rețea să fie armonizate, iar aceștia ar trebui să publice ghiduri cu detalii și documentele necesare. De asemenea, operatorii de distribuție ar trebui să actualizeze constant informațiile existente despre racordarea la rețea a producătorilor de energie electrică.

În plus, autoritatea de concurență și ANRE recomandă organizarea unor programe de instruire continuă a personalului. Deși personalul operatorilor de rețea este mai bine informat și mai eficient, lipsa de experiență în lucrul cu proiecte SRE tinde să întârzie întreg procesul.

Parallax

Vizualizari
253
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri