Claudiu Zamfir

Daniel Dines, despre concedierile operate la UiPath: „Reducerea forței de muncă este precum chirurgia”

Daniel Dines-UiPath

Miliardarul român Daniel Dines, fondatorul companiei româno-americane IT UiPath, a rememorat recent momentele „îngrozitoare” în care a trebuit să opereze concedieri, dar a apreciat că reducerea de personal este precum chirurgia pentru o astfel de firmă.

UiPath, singura companie născută în România care a ajuns pe Bursa de la New York, a fost nevoită să opereze vreo trei valuri de concedieri colective, pentru reducerea costurilor, în ultimii 5 ani.

Primul val de concedieri a fost în anul 2019, așa cum a relatat StartupCafe, la vremea aceea. Recent, într-un podcast la 20VC cu Harry Stebbings, antreprenorul român Daniel Dines și-a amintit despre momentul de acum 5 ani, când a trebuit să dea afară 400 de oameni de la UiPath. Atunci, scorul companiei româno-americane s-a prăbușit pe Glassdoor, influentul site american prin care angajatorii primesc „note” de la lucrători, cam cum se întâmplă și în România pe platforma Unde lucrăm, de exemplu. Mai mult, concurenții au sărbătorit concedierile de la UiPath cu postări pe LinkedIn.

Era la mijlocul verii. Planul meu pe acel an, 2019, era să ard maximum 150 de milioane de dolari, ceea ce era OK, aveam 500-600 de milioane de dolari în bancă. Și, prin august, la analiza și planificarea financiară, Ashim (Ashim Gupta - directorul financiar al UiPath, n.r.) mi-a spus simplu: Daniel, orice am face, o să ardem 300 de milioane de dolari. iar eu am spus că este imposibil. Este o diferență imensă.

M-am simțit îngrozitor pentru că puteam să pierdem compania, a fost al naibii de greu. Am avut o ședință de urgență, (...) ne-am întâlnit pe 15 august, la New York. Acela a fost momentul în care am decis că trebuie să oprim trenul angajărilor și să facem o tăiere a forței de muncă. Era anul 2019, totul mergea bine în economie și noi anunțam o reducere a forței de muncă, a fost groaznic. A fost extraordinar de greu pentru mine, am concediat 15% dintre angajați, 400 de oameni.

Al doilea mare competitor al nostru, la vremea aceea, s-a comportat foarte urât, au sărbătorit, au trimis mesaje pe LinkedIn, au spus că această companie avea picioare din lut. Totul într-o manieră de sărbătoare. Dar partea rea pentru ei a fost că au continuat să angajeze până la criza COVID. Iar noi am devenit o companie mai suplă. Și am intrat în criza COVID ca o companie mai suplă”, a povestit Dines, pentru 20VC.

Acum, el compară tăierea forței de muncă din companie cu o intervenție chirurgicală.

Reducerea forței de muncă este precum chirurgia, după șocul inițial, devii o companie mai bună. Învățămintele trase sunt că în viață trebuie să faci ceea ce este potrivit și să înghiți durerea și costurile. Și, dacă faci ceea ce este potrivit, compania se va vindeca și va fi mai bună. Atunci a fost clar că asta era decizia potrivită”, a concluzionat fondatorul UiPath.

Acum, Daniel Dines a rememorat și o discuție despre concedieri pe care a avut-o cu Carl Eschenbach, important investitor în cadrul fondului Sequoia, care a ocupat și funcția de membru al Consiliului de Administrație al UiPath:

Vorbeam despre a concedia oameni și eu i-am spus că mi-e foarte greu să fac asta. Și el mi-a spus: Daniel, este normal. În momentul în care nu îți va mai fi greu să concediezi oameni, vei deveni un fel de monstru, nu vei fi un bun CEO”.

Concedierile din 2019 au survenit după ce, cu câteva luni în urmă, UiPath tocmai primise o finanțare de 568 milioane de dolari de la fondurile de investiții, valoarea companiei fiind estimată la 7 miliarde de dolari. În aprilie 2021, UiPath s-a listat pe Bursa de la New York, ajungând la o valoare de piață de 38 de miliarde de dolari în prima zi de tranzacționare. Apoi, a mai făcut două rânduri de concedieri la nivel internațional: în iunie 2022 a disponibilizat 210 oameni (5% din personalul global), iar în octombrie a mai anunțat concedierea a 240 de persoane (6% din personal).

Totuși, în România personalul companiei a crescut, în acea perioadă. Firma UiPath SRL din București a încheiat anul 2022 cu un număr mediu de 1.035 de salariați, cu 106 mai mulți decât avusese în anul 2021 (creștere de personal de peste 11%), așa cum am relatat pe StartupCafe.ro.

În prezent, la nivel global, UiPath are circa 4.000 de angajați. Compania cu sediul central la New York a raportat venituri totale de 1,3 miliarde de dolari și pierderi de aproape 90 de milioane de dolari, în ultimul an fiscal. Valoarea de piață a UiPath este cotată la 11 miliarde de dolari.

Fondată în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver, de Daniel Dines și Marius Tîrcă, UiPath este considerată lider mondial în producția de automatizări software (RPA). Această tehnologie preia sarcinile repetitive ale angajaților din diverse firme și instituții.

Parallax

Vizualizari
15007
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri