Ovidiu D. Popica

China raportează 800 de milioane de useri pe net

Thumbnail

Numărul utilizatorilor de internet din China a depășit 800 de milioane, mai mult decât cei din Statele Unite, Rusia, Japonia și Mexic, la un loc, relatează Bloomberg.

Cifrele au fost făcute publice în cel mai recent raport periodic al agenției guvernamentale chineze care reglementează internetul și domeniile web. În urmă cu 10 ani numărul utilizatorilor de internet abia trecea de 200 de milioane; doar în prima jumătate a acestui an, au intrat pentru prima dată pe internet aproape 30 de milioane de utilizatori iar rata de penetrare a depășit 56%, raportează documentul agenției chineze (al 42-lea Raport despre Internet).

Majoritatea utilizatorilor provine din mediul urban, cam de trei ori mai mulți decât cei din zonele rurale ale Chinei iar telefonul mobil este dispozitivul care domină autoritar (aproape 98%) intrarile pe net. 

După cum relatează Tehcrunch, citând mai multe date din raport: 

  • 21% dintre utilizatorii folosesc servicii bancare online

  • 71% au utilizat plăți on-line sau servicii de comerț electronic

  • 74,1% au folosit aplicații video, inclusiv ByteDance Douyin (cunoscută sub numele de TikTok în afara Chinei)

  • 30,6% au folosit aplicațiile bike sharing 

  • 43,2% au folosit aplicațiile de taxi

  • 37,3% au folosit internetul pentru a rezerva bilete de autobuz și tren

Pe de altă parte însă, internetul chinezesc este strict controlat de autorități iar utilizatorii se află în spatele unui ”Mare zid cibernetic” de unde nu pot accesa liber rețele sociale precum Facebook, Twitter sau căutări pe Google socotite neconvenabile de guvernul chinez și de Partidul Comunist aflat la putere. 

Cei care pun la încercare vigilența autorităților, într-un joc de-a șoarecele și pisica folosesc VPN-uri (Virtual Private Networks), după cum notează Financial Times, dar și aici guvernul chinez încearcă să mențină lațul strâns prin controlul și chiar închiderea furnizorilor de soluții VPN, nelicențiați de stat.  

 

Parallax

Vizualizari
97
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri