Claudiu Zamfir

Firmele din România suportă cea mai bruscă majorare a costurilor cu lucrătorii, din UE. Salariul în construcții

Thumbnail

Firmele din România suportă în continuare cele mai mari creșteri procentuale ale costurilor cu forța de muncă, inclusiv cu salariile, comparativ cu situația din toată Uniunea Europeană, relevă datele Eurostat publicate luni. În ciuda creșterilor salariale din mediul privat, tot sectorul bugetar are cea mai bruscă majorare de salarii în România. Atenție, vorbim despre creșterea procentuală a salariilor, pentru că în cifre absolute lucrătorii români rămân tot printre ultimii în UE în privința banilor pe care îi primesc efectiv de la angajatori.

În România, în sectorul de business (adică în firme private, de stat și mixte), costul orar cu forța de muncă a crescut cu 13,7% în primele 3 luni ale anului 2019 comparativ cu primul trimestrul al anului 2018.  Defalcat pe componente, costul cu salariile a crescut cu 13,8% iar cu 9,7% au crescut costurile non-salariale (adică asigurări sociale și alte beneficii).

Spre comparație, în medie, firmele din Uniunea Europeană au suportat creșteri ale costului orar al forței de muncă de 2,5% în primele 3 luni ale anului 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Thumbnail
Sursa: Eurostat

Revenind la firmele din România, să vedem care a fost situația pe principalele sectoare ale mediului de business:

Costuri cu forța de muncă în Construcții

Firmele românești din sectorul construcțiilor au suportat cele mai mari creșteri de costuri cu salariile. Cu 19,8% a crescut costul orar cu salariile în construcții, în timp ce costurile non-salariale suportate de firme au scăzut substanțial, cu 26,9% în trimestrul I al anului 2019 față de primele 3 luni ale anului 2018. Combinat, costul orar cu forța de muncă în firmele de construcții a crescut cu 18,6%.

Majorarea costurilor cu salariile în construcții vine pe fondul creșterii salariului minim brut în acest sector de business, de la 1 ianuarie 2019, impusă de guvern prin OUG 114/2018. În firmele de construcții (care au cel puțin 80% din cifra de afaceri obținută din acest domeniu), salariul minim brut este de 3000 de lei. La acest nivel, în condiții normale de muncă, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2362 de lei, iar firma plătește un cost salarial de 3010 lei, dacă li se aplică reducerile fiscale  din OUG 114/2018.

Reducerea cu 26,9% a costurilor non-salariale cu forța de muncă din sectorul construcțiilor din România, consemnată de Eurostat, survine în contextul în care în anumite firme de construcții, din domenii CAEN prevăzute expres în OUG 114/2018, s-au putut aplica o serie de reduceri de taxe:

  • angajații de la firmele încadrate astfel au scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10%, și mai au o scădere a contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.
  • Totodată, firma care se încadrează la aceste facilități fiscale plătește o contribuție asiguratorie pentru muncă redusă cu 85% din valoarea ei. Astfel contribuția scade de la 2,25% la 0,337% din salariul brut.

Pentru aceste reduceri angajatorul trebuia să mai îndeplinească 2 condiții:

  • realiza cifră de afaceri din activităţile menţionate mai sus în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea;
  • veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea erau cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar inclusiv şi sunt realizate în baza contractului individual de muncă. Salariile angajaților încadrați în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 nu intrau în aceste limite.

Astfel, cele mai afectate au fost firmele de construcții care s-au văzut nevoite să plătească salarii minime mai mari (inclusiv personalului care nu muncește efectiv în construcții), dar care nu s-au încadrat în condițiile cerute pentru reducerile de taxe menționate mai sus. Vorbim aici în principal de firmele mici.

Reamintim că între timp, pe 23 mai 2019, Guvernul a mai făcut modificări la OUG 114/2018  în privința salariilor din firmele de construcții, însă noile prevederi nu s-au publicat încă în Monitorul Oficial. Oricum, noile modificări nu sunt relevante pentru statistica de față.

Și în trimestrul IV al anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017 au fost creșteri procentuale mari cu forța de muncă din construcții: 16,7%, atunci nefiind în vigoare nici salariul minim special pe sector, nici facilitățile fiscale pe partea angajatului și a angajatorului din unele firme.

(Citește și: Salariul mediu 2019: Cât se mai dă în IT-ul românesc, în medie. Cum au crescut salariile în construcții)

Costuri cu forța de muncă în Industrie

În sectorul de business al industriei, firmele din România au suportat creșteri ale costului orar cu forța de muncă de 12,7% în primul trimestru al anului 2019 față de aceeași perioadă din 2018. Defalcat pe componentele acestui cost, costurile salariale au crescut cu 12,8%, iar cele non-salariale, cu 11,1%.

În ultimele 3 luni din anul 2018 comparativ cu aceeași perioadă din 2017 creșterea costului orar cu forța de muncă a fost de 8,9% în România, în sectorul industriei.

Costuri cu forța de muncă în Servicii

În servicii, firmele românești au suporat creșteri ale costului orar al forței de muncă de 13,5%. defalcat, costurile salariale au crescut cu 13,5% iar cele non-salariale cu 14,1%.

În trimestrul IV al anului 2018 în comparație cu aceeași perioadă din 2017 costul orar al forței de muncă în servicii, în România a fost de 10,4%.

Aceste majorări de costuri ale forței de muncă au apărut în condițiile în care de la 1 ianuarie 2019 guvernul a majorat salariul minim pe economie de la 1900 de lei la 2080 de lei. De asemenea, pentru persoanele cu facultate care au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare salariul minim brut a crescut și mai mult: de la 1900 de lei la 2350 lei lunar.

La salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei. La un salariu minim de 2350 de lei brut, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în condiții normale.

Salariile bugetarilor - cea mai burscă majorare

Cel mai brusc, însă, au crescut, și de data aceasta, ca și în anii trecuți, costurile cu forța de muncă din sectorul bugetar. În România, în sectorul non-business, costul orar cu forța de muncă a crescut cu 23,5% în primul trimestru al anului 2019 față de aceeași perioadă din 2018. defalcat pe componente, costurile salariale au crescut cu 23,5%, iar cele non-salariale cu 24,6%, cu aproximație. În ultimele 3 luni din 2018 față de aceeași perioadă din 2017 sectorul non-business românesc a avut o creștere a costului cu fora de muncă de 21,4%.

Spre comparație, în medie în UE, sectorul non-business (bugetar în principal) a avut o creștere a costurilor cu forța de muncă cu 2,8% în trimestrul I al anului 2019 față de primele 3 luni ale lui 2018.

Angajații din sectorul bugetar au beneficiat în anul 2019 de creșteri salariale decise de autorități, în plus față de majorarea salariului minim pe economie (care se aplică și la privat).

Ponderea costrurilor non-salariale fiind mică, ele nu modifică substanțial costul total cu forța de muncă, iar cifrele aproximative pentru costul total nu sunt influențate deloc în statistica prezentată de Eurostat.

Această statistică reflectă ritmul de creștere a costurilor cu forța de muncă, ci nu nivelul salariilor. În cifre absolute, salariații din România primesc în medie al doilea cel mai mic salariu din UE. Potrivit unei statistici, la începutul anului 2019, în România salariul mediu era de 630 de euro, puțin peste cel din Bulgaria (circa 500 de euro), dar sub cel din Ungaria (750 de euro) și din Croația (circa 820 de euro).

Eurostat-salarii by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
12965
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri