Redacția

4 clarificări la aplicarea facilităților fiscale în firmele de construcții

Thumbnail

În ședința de Guvern de joi au fost aduse modificări și clarificări ale modului de aplicare a facilităților fiscale în sectorul construcții - scrie consultantul fiscal Cornel Grama, pe HotNews.ro.

Guvernul a adoptat la finele anului trecut OUG 114, care introducea o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor. Astfel, veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei sunt scutite de la plata impozitului pe salarii, exceptate de la plata CASS până în 2028, iar cota CAS este redusă de la 25% la 21,25% (reducere cu 3.75%). Pentru a accesa aceste facilități, firma trebuie să aibă peste 80% din cifra de afaceri provenită din construcții sau alte activităti precizate de autorități, în special producția unor materiale de construcții. Mai jos, prezentăm modificările și completările aduse legislației actuale.

  • 1. Se garantează salariul minim pentru sectorul construcțiilor din anul 2020 de MINIM 3000 lei, deci ar putea fi și mai mult (în prezent este salariu minim fixat la 3000 lei)
  • 2. Se întroduc noi coduri CAEN pe lângă cele existente la care se aplică facilitățile fiscale (la salariați scutire de impozit, CASS și reducere cu 3.75 % a cotei CAS):

2351 – Fabricarea cimentului ;
2352 – Fabricarea varului și ispsosului ;
0520 – Extracția cărbunelui inferior ;
2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a. (bitum, smoală etc. )

  • 3 . Se aduc clarificări în ceea ce privește calculul cifrei de afaceri de 80% ca condiție de aplicare a facilităților.

Angajatorii realizează cifra de afaceri din activitățile de la acele coduri CAEN din listă (art 60 pct 5 lit a) și alte activități specifice domeniului construcții în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.

Pentru firmele nou-înființate, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea;

Pentru firmele existente la 01 ianuarie a fiecărui an se ia ca bază de calcul cifra de afceri cumulată pe anul fiscal anterior.

În cazul în care în anul anterior cifra de afaceri cumulată este peste 80% inclusiv, se APLICĂ FACILITĂȚILE FISCALE TOT ANUL ÎN CURS.

FOARTE IMPORTANT : Cu alte cuvinte dacă în 2019 am cifra de afaceri din construcții mai mare de 80% atunci în 2020 am facilități fiscale chiar dacă în 2020 nu mai realizez cei 80%!!

Pentru firmele existențe care nu realizează 80% din cifra de afaceri pe anul anterior, atunci pentru aplicarea facilităților pe anul 2020 se ia în calcul cifra de afaceri cumulată de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Cifra de afaceri va cuprinde manopera, materialele, utilajele, transportul, echipamentele, dotărileși alte activități auxiliare necesare activităților din codurile CAEN menționate. Se va include și producția realizată și nefacturată.

  • 4. Se aduc importante clarificări legate de salariul impus pentru aplicarea facilităților: venitul brut din salarii și asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore muncă/zi – salariu minim de 3000 lei și până la un salariu de 30.000 lei.

Pentru partea ce depășește 30.000 lei nu se aplică facilitățile, dar pentru 30.000 lei beneficiază.

FOARTE IMPORTANT :

Salariații beneficiază de facilități CHIAR DACĂ AU SALARIU REALIZAT MAI MIC DE 3000 lei cauzat de: Concediu medical, protecție socială, Suspendări, Concedii fără plată (CFS), Absente nemotivate, contracte cu timp parțial, Angajări în timpul lunii; Încetări de activitate în timpul lunii. Prin urmare, dacă un salariat are contract cu timp parțial cu 4 ore și salariu de 1500 lei am facilități fiscale pentru acel salariat !

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 23.000 de membri, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.

Citește și:

Salariul minim 2019 este mai mare: Cât e salariul în mână pentru angajat, cât plătește patronul. Cum e la studii superioare și la construcții. Procedura în REVISAL

Parallax

Vizualizari
27721
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.596
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.596

Articole publicate : 1, 043
Adauga comentariu
poza de profil
geo
aldea
In ordonanta nu scrie nimic de acordarea de facilitati pentru salarii mai mici de 3000 de lei. Nu stiu de unde ati luat aceasta informatie.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri