Claudiu Zamfir

Salariul mediu 2019: Cât se mai dă în IT-ul românesc, în medie. Cum au crescut salariile în construcții

Thumbnail

Datele publicate luni de Institutul Național de Statistică arată nivelul salariilor medii pe care le suportă firmele și alți angajatori pentru diferitele categorii de profesioniști. IT-iștii sunt primii, însă o creștere bruscă a salariilor se vede în firmele de construcții, după ce Gvernul le-a impus un salariu minim special, mai mare decât în celelalte sectoare.

Firmele și alți angajatori din România plătesc IT-iștilor salarii nete de 6.683 de lei în medie, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Statistica publicată luni este valabilă pentru luna februarie 2019. Angajații din sectorul „activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice”, adică programatori și alți IT-iști, au cel mai mare salariu mediu net dintre toate categoriile de angajați - cel puțin oficial, pe contracte.

Firmele și alți angajatori au plătit în medie pentru un IT-ist un salariu brut de 10.600 de lei pe luna februarie 2019. Dacă adaugi și contribuția asigurătoare pentru muncă, de 2,25%, pe care o suportă angajatorul, costul salarial complet suportat de firmă se ridică la circa 10.840 de lei, în medie, pentru un IT-ist.

Câștigul salarial net - adică salariul cu care rămâne IT-istul în mână - este de 6.683 în medie, în România, având în vedere că acești specialiști beneficiază și scutire de impozit pe venit (10% din salariul brut).

De la 1 ianuarie 2019, facilitățile fiscale pentru IT-iști au fost atenuate, ca urmare a faptului că nu a mai fost activat mecanismul de compensare de care beneficiau firmele de IT ca urmare a mutării contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați (de la 1 ianuarie 2018).

Totuși, dacă ne raportăm la anul 2018, salariul mediu net a rămas aproape la fel în cazul IT-iștilor, în pofida faptului că Guvernul nu a prelungit și în 2019 mecanismul de compensare.

De exemplu, în luna noiembrie 2018, salariul mediu net al IT-iștilor era de 6.835 lei, iar salariul brut ajungea la 10.870 de lei.

O creștere evidentă a fost pentru angajații din firmele de construcții: salariul mediu net, era de 2061 de lei în noiembrie 2018, iar în februarie 2019 a ajuns la 2763 de lei, la vedere, potrivit datelor INS. Salariul mediu brut în firmele de construcții a crescut de la 3450 de lei la 3810 lei (având în vedere și facilitățile fiscale acordate).

Reamintim că de la 1 ianuarie 2019, salariul minim în firmele de construcții a fost satbilit de către Guvern la  3.000 de lei brut.  La acest nivel, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2.362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3.010 lei.

Revenind la februarie 2019, dacă luăm toate categoriile de salariați, câştigul salarial mediu nominal brut este de 4.819 lei. De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net este de 2.933 lei.

Cele mai mici salarii sunt ale angajaților de la fabricile de haine: 1728 lei, net, pe lună, în medie.

Ins by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
26843
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri