Denisa Crăciun

Model de meniu pentru patronii de restaurante care trebuie să respecte regulile ANPC. Propunerea unui ONG

model de meniu 2023

Un ONG pentru protecția consumatorului a realizat un model de meniu ce ar putea fi de folos patronilor de restaurante, fast-food-uri, cantine, care trebuie să se conformeze regulilor ANPC potrivit cărora meniurile trebuie să conțină toate ingredientele folosite în preparate, cantitatea lor și valorile nutriționale.

Este vorba despre ordinul 201 din 19 aprilie 2022, despre care am mai scris pe StartupCafe.ro, și care stabilește „modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă”. 

Inițial, aceste noi reguli trebuiau aplicate din decembrie 2022. Totuși, intrarea în vigoare a ordinului a fost amânată până pe 15 martie 2023, după mai multe rugăminți din partea asociațiilor patronale și federațiilor, spunea președintele ANPC, Horia Constantinescu, la începutul anului. 

Acum, ONG-ul de protecție a consumatorilor InfoCons a realizat un model de meniu pentru respectarea acestui Ordin al ANPC de informare transparentă a consumatorilor. Iată cum arată modelul de meniu transmis și StartupCafe.ro:

Model de meniu pentru un hot dog

Hot dog -  196 grame. Aditivi alimentari: 35. Valori nutriționale (calculate la 100g/ml de produs): 1.264 kcal, grăsimi: 93,82 grame, acizi grași saturați: 10,3 grame, zahăr: 70,78 grame, sare: 8,05 grame.

  • Muștar – 30 grame (Ingrediente : apă, boabe de muștar: minim 15%, sare iodată, acidifianți: acid acetic, acid citric, făină de grâu, agent de îngroșare: gumă guar, fibre vegetale, condimente, îndulcitor: acesulfam de potasiu, zaharină sodică, colorant: beta caroten, extract de chilly: 0,01%. Valori nutriționale: 55 kcal, grăsimi: 3,2 grame, acizi grași saturați: 0,2 grame, zaharuri : 2,32 grame, sare: 45 grame ) Aditivi alimentari: 6 (E260: acid acetic, E330: acid citric, E412: gumă guar, E950: acesulfam de potasiu, E954: zaharină sodică, E160a: beta caroten).
  • Ketchup – 30 grame (Ingrediente: apă, pastă de tomate, zahăr, oțet alimentar, amidon modificat din porumb, sare iodată, condimente, stabilizatori: gumă guar, gumă xanthan, acidifiant: acid citric, antioxidant: acid ascorbic, conservanți: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu. Valori nutriționale: 79 kcal, grăsimi: 0,02 grame, acizi grași saturați: 0 grame, zahăr: 18,96 grame, sare: 5 grame) Aditivi alimentari 6 (E412: gumă guar,  E415: gumă xanthan, E330: acid citric, E300: acid ascorbic,  E211: benzoat de sodiu, E202: sorbat de potasiu);
  • Maioneză - 20 grame (Ingrediente: Ulei rafinat de floarea-soarelui: 55%, apă 33%, gălbenuș de ou 10%, muștar: apă, boabe de muștar, oțet, zahăr,sare, amidon modificat din porumb: E1404, oțet, sare, corectori de aciditate: acid lactic: E270, acid citric: E330, agent de îngroșare: gumă de guar: E412, gumă xantan: E415, suc de lămâie 0,1%, conservant: sorbat de potasiu: E202, antioxidant: calciu disodic edta: E385 , aromă, colorant: beta caroten: E160a. Valori nutriționale: 540 kcal, grăsimi: 58 grame, zahăr: 6 grame, sare: 0,7 grame) Aditivi alimentari: 8 (E1404: amidon modificat din porumb, E270: acid lactic, E330: acid citric, E412: gumă de guar, E415: gumă xantan, E202: sorbat de potasiu, E385: calciu disodic edta, E160a: beta caroten)
  • Crenvurști - 1 bucată – 35 grame ( Ingrediente: Piept de pui 50% din UE și din afara UE, carne de porc 30%, slănină, apă, sar, proteină animală din porc, condimente, stabilizatori difosfați, trifosfați, antioxidanți acid ascorbic, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu, extracte de condimente, arome, agent de întărire lactat de sodiu, zaharuri dextroză, maltodextrina, aromă de fum, conservant nitrit de sodiu, acetați de sodiu, acid lactic, lactat de calciu.  Valori nutriționale: 287 kcal, grăsimi: 25 grame,  acizi grași saturați: 9,1 grame, zahăr: 5 grame, sare: 1,6 grame) 10 aditivi  (E450 difosfați;  E451 trifosfați; E300 acid ascorbic;  E301 ascorbat de sodiu; E316 eritorbat de sodiu, E325 lactat de sodiu;   E250 nitrit de sodiu;  E262 acetați de sodiu; E270 acid lactic; E327 lactat de calciu)
  • Pâine - 1 chiflă  - 80 grame; (Ingrediente:făină albă de grâu 650, apă,16% amestec de semințe și cereale încolțite: floarea-soarelui, in, boabe de grâu și de secară încolțite, susan alb, mei 0,5%, susan negru, mac 0,2 %, chia 0,05% în proporții variabile, 6% maiele de secară și grâu: apă ,făină de secară, făină albă de grâu, tărâțe din grâu, culturi starter, corectori de aciditate: acid acetic, făină neagră  de grâu, gluten din grâu, boabe de soia jumătăți, drojdie de panificație, sare iodată, făină de malț de grâu și orz, conservanți: propionat de calciu, acid sorbic, emulsifiant:  esteri ai mono-și diacetiltartric cu mono-ssi digliceridele acizilor grași, făină de soia, antioxidant: acid ascorbic. Valori nutriționale: 303 kcal, grăsimi: 7,6 grame, acizi grași saturați: 1 gram, zahăr: 46,4 grame, sare: 8 grame) Aditivi alimentari: 5 (E260: acid acetic, E472e: esteri ai acizilor mono - si diacetiltartric  cu mono - si digliceridele  acizilor grași, E282: propionat de calciu, E200: acid sorbic, E300: acid ascorbic)
  • Sare -  1 gram

Și ANPC a realizat un ghid practic pentru proprietarii de restaurante, cafenele, baruri, pizzerii etc., și pentru cei care își vând în online produsele, pentru a-i ajuta să se conformeze regulilor.

Ghidul poate fi accesat AICI

Ce prevede ordinul ANPC privind noul model de meniu în restaurante, baruri, cafenele 

Potrivit ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile trebuie:

  • să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncărea furnizată;
  • să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii;
  • declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Totodată, vor trebui să menționeze în meniuri și numărul de E-uri, după cum a precizat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, în ianuarie 2023.

Toate aceste informații ar trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

Parallax

Vizualizari
1372
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri