Denisa Crăciun

Noi reguli pentru patronii de restaurante vor intra în vigoare. Meniurile trebuie să conțină ingredientele fiecărui preparat și valorile nutriționale

Reguli pentru restaurante in 2023

Din 15 martie, restaurantele vor trebui să adauge în meniuri toate ingredientele folosite în preparate, cantitatea lor și valorile nutriționale, potrivit președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

Inițial, aceste noi reguli trebuiau aplicate din decembrie 2022, după cum am mai scris pe StartupCafe.ro, însă, conform președintelui ANPC, citat de Agerpres, în urma mai multor rugăminți din partea asociațiilor patronale și federațiilor s-a stabilit intrarea în vigoare a ordinului pe data de 15 martie, considerată Ziua Consumatorului la nivel mondial. 

Acum, alături de numele produsului restaurantele, fast-foodurile și cantinele vor trebui să menționeze în meniuri, în paranteză, și numărul de E-uri, a declarat Horia Constantinescu, joi, într-o conferință de presă, precizând că ANPC urmează să dea recomandări de implementare a Ordinului. 

Ordinul numărul 201 din 19 aprilie 2022 a fost deja publicat în Monitorul Oficial și stabilește „modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă”. 

Practic, potrivit unui anunț al ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile trebuie:

  • să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncărea furnizată;
  • să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii;
  • declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Toate aceste informații ar trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

Parallax

Vizualizari
2299
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri