Claudiu Zamfir

Declarația Unică 2022: Descarcă formularul ANAF „PDF inteligent” pentru PFA, profesii libere, persoanele cu venituri din crypto și alți contribuabili

Thumbnail

Persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu profesii libere, persoanele cu venituri din chirii, tranzacții cu cripromonede și alte persoane fizice care obțin venituri din activități independente au la dispoziție, de miercuri, 5 ianuarie 2022, noua Declarație Unică sub formă de PDF inteligent (editabil), pentru depunerea online la ANAF.

Vorbim despre Declaraţie Unică (212) - privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 2127/30.12.2021. PDF-ul poate fi descărcat de la ANAF, de AICI.

Formularul, stabilit prin Ordinul președintelui ANAF 2.127/30 decembrie 2021, se utilizează pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate  pe anul 2021, precum şi a impozitului estimat şi a contribuţiilor sociale datorate, pe  anul 2022.

În 2022, formularul 212 privind Declaraţia Unică se depune la ANAF până pe data de 25 mai inclusiv, pentru:

  • declararea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2021;
  • declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2022.

În cazul persoanelor fizice care obțin venituri din chirii, Declarația Unică se depune în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, dacă semnarea survine pe parcursul anului în curs. La fel și în cazul persoanelor fizice care încep o nouă activitate pe parcursul anului fiscal respectiv.

Online, Declarația Unică se poate depune prin Spațiul Privat Virtual.

Declarația Unică poate fi depusă și pe hârtie, direct la ANAF sau prin poștă.

Sunt cazuri multiple în care persoanele fizice care obțin venituri pe cont propriu trebuie să depună declarația unică: venituri din activități independente, profesii libere (cum sunt avocații de exemplu), chirii, dividende, tranzacții cu criptomonede, NFT-uri, drepturi de autor, venituri obținute independent din activități de promovare pe rețelele sociale etc.

ANAF a pus la dispoziție o serie de ghiduri și broșuri pentru unele cazuri:

Consultă mai jos instrucțiunile de completare a Declarației Unice - Anexa 2 la OpANAF 2.127/2021: 

Ordin Declaratia Unica by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
99889
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri