O organizatie patronala spune ca a centralizat, cu date de la Inspectia Muncii, numarul de angajati din Romania cu salarii afectate de eliminarea contributiilor la asigurarile sociale (CAS) si asigurarile de sanatate (CASS), decisa recent de Guvern. Mai multe categorii de IT-isti, manageri sau bancheri, si implicit firmele la care lucreaza ei, vor fi afectati de eliminarea plafonului."Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) intelege ratiunea eliminarii plafonarii la 5 salarii a CAS si CASS, insa remarca ca si in actuala guvernare antreprenorii trebuie sa faca fata unor politici publice lipsite de predictibilitate" - arata organizatia patronala, intr-un comunicat.
PIAROM precizeaza ca a analizat, cu sprijinul Inspectiei Muncii, impactul macro al masurii de eliminare a plafonarii CAS si CASS, pe baza datelor existente in sistemul REVISAL in luna octombrie 2016, corelate cu valoarea salariului mediu brut pe economie la nivelul aceleiasi perioade calendaristice.
"Asa cum arata datele de mai jos, constatam ca cifrele vehiculate public sunt sensibil diferite de realitatile din economie" - sustine sursa citata.
Potrivit datelor publicate de PIAROM, in luna octombrie 2016, in registrul de evidenta al salariatilor figurau
23.478 de contracte de munca cu valoarea cel putin egala cu 5 salarii medii brute pe economie. Dintre acestea, cca.
43% sunt concentrate la nivelul a 10 ocupatii, respectiv:
clic pentru a extinde (Sursa: PIAROM)Dintre cele 23.478 contracte de munca,
3.633 reprezinta specialisti in tehnologia informatiilor si comunicatiilor (IT&C), defalcati dupa cum urmeaza:
clic pentru a extinde (Sursa: PIAROM)De mentionat ca totusi programatorii cu studii superioare beneficiaza in continuare de scutirea de impozit pe venit (16%). In ceea ce priveste repartizarea acestor salariati pe industrii, in functie de codul CAEN principal, principalele 5 industrii sunt urmatoarele:
clic pentru a extinde (Sursa: PIAROM)"Solicitam ca ideile valoroase legate de sustinerea mediului de afaceri, cum ar fi viitoarea lege a preventiei, utilizarea diferentiata a ajutoarelor de stat, precum si alte masuri prevazute expres in programul de guvernare sa fie elaborate si promovate printr-o consultare autentica cu mediul de afaceri", se mai arata in comunicatul PIAROM.
Guvernul Grindeanu a decis eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se mai impunea CAS (contributiile sociale) si CASS (contributiile de sanatate). Aceasta masura va fi aplicata de la 1 februrarie, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 3/2017.
Guvernul a sustinut ca aproximativ 36.000 de persoane care vor fi afectate de aceasta masura, iar statul ar urma sa stranga in plus 1,4 miliarde de lei.
In anul 2016, salariul mediu brut a fost estimat la 2.681 de lei, in legea bugetului asigurarilor sociale, nivel la care afectate de eliminarea plafonului la plata CAS si CASS ar fi angajatii cu salarii brute de peste 13.405 lei pe luna.
Vezi in acest tabel modificarea modului de calcul a CAS si CASS:Descarca de AICI comunicatul PIAROMCiteste si: