CZ

Patronatul care a fost condus de un actual ministru cere presedintelui tehnocrat al ANAF simplificarea si completarea pe internet a formularului 088 privind TVA

Imagine principala
Patronatul care a fost condus de un actual ministru cere presedintelui tehnocrat al ANAF simplificarea si completarea pe internet a formularului 088 privind TVA
Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), organizatie patronala care a fost condusa pana recent de actualul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, cere ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa simplifice formularul 088, pentru declararea firmelor in scoprui de TVA, si sa dea firmelor posibilitatea sa-l completeze online. Presedintele ANAF este tehnocratul Dragos Doros, numit in functie de catre fostul premier Dacian Ciolos, in martie 2016.

"CNIPMMR a solicitat in repetate randuri simplificarea procedurii si continutului Formularului 088 - Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA si inlocuirea lui cu o Declaratie pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, care sa se completeze electronic si sa se depuna online, deoarece societatile care depasesc plafonul de scutire a platii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept platitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA nefiind justificata", arata patronatul IMM, intr-un comunicat remis StartupCafe.

"Reluand demersurile sale anterioare si avand in vedere ca potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2016, birocratia se claseaza pe primul loc dintre dificultatile cu care se confrunta IMM-urile, fiind mentionata de 61,41% dintre acestea, CNIPMMR solicita simplificarea majora a Formularului (088)  si inlocuirea lui cu o declaratie pe propria raspundere, care sa se completeze electronic si sa se depuna online", mai spune CNIPMMR.

Organizatia patronala considera ca simplificarea Formularului 088 va reduce "birocratia care afecteaza semnificativ IMM-urile", va aplica principiului "Only once" (astfel ca intreprinderile sa nu fie supuse de mai multe ori la declaratii si proceduri administrative pentru aceleasi date si acelasi subiect) si va sustine mediul de afaceri.

Consiliul IMM reaminteste ca stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii firmelor in scopuri de TVA se realizeaza prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In anul 2016, prin doua ordine ale presedintelui ANAF, a fost modificat de doua ori formularul 088:

  • In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 6 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 3841/2015 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2016, care a crescut in mod nejustificat birocratia pentru microintreprinderi si intreprinderile mici, reprezentand un chestionar de centralizare a unor informatii incluse deja in alte formulare sau baze de date detinute de autoritatile publice centrale, intreaga procedura de evaluare fiind neclara si netransparenta.

  • In Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" care desi simplifica continutul acestuia prin eliminarea solicitarii unor informatii care sunt detinute de autoritatile publice centrale, ramane in continuare o sarcina birocratica suplimentara, in special pentru IMM-uri.

Descarca de AICI actauala Decalartie 088 privind inregistrarea in scopuri de TVA

Parallax

Vizualizari
39
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri