CZ

Salariul minim 2017: Guvernul ar vrea sa majoreze brutul cu 100 RON (sindicat)

Imagine principala
Salariul minim 2017: Guvernul ar vrea sa majoreze brutul cu 100 RON (sindicat)
¬Guvernul ar dori sa majoreze salariul minim brut pe economie cu 100 de lei, incepand cu anul 2017, sustine Blocul National Sindical, una dintre marile confederatii participante la negocieri, care precizeaza ca are aceasta informatie din surse neidentificate. Masura ar nemultumi atat sindicalistii, care vor o majorare mai mare, cat si reprezentantii patronilor, care se opun unei astfel de majorari fara un studiu de impact asupra firmelor private.

"Desi la sedinta anterioara s-a solicitat Guvernului ca in calitate de angajator sa vina cu un punct de vedere exprimat in acest sens, reprezentantii Ministerului Muncii au informat ca-si vor exprima punctul de vedere in cadrul sedintei de luni a Consiliului National Tripartit. Din informatii obtinute pe surse optiunea Guvernului este ca salariul minim din 2017 sa fie de 1350 lei" - sustine BNS, intr-un comunicat emis vineri.

Sindicalistii au cerut initial ca salariul minim pe economie sa creasca de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, din anul 2017, insa ar fi acceptat si o varianta de compromis de 1.400 de lei.

In schimb, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a negat ca Guvernul ar fi venit cu o propunere de salariu minim pentru 2017, precizand ca lasa partea sindicala sa se puna de acord cu partea patronala mai intai.

"Am pus un studiu la dispozitia celor doua parti, cu multiple scenarii, de la o crestere de 5% pana la o crestere de 20% a salariului minim pe 2017 si nu a existat niciodata pana acum o pozitie a Guvernului care sa sustina o crestere mai mica sau inghetarea", a spus ministrul.

La un salariu minim brut de 1.350 de lei, in final angajatul ar urma sa primeasca un salariu net de 995 de lei, iar patronul ar urma sa plateasca 1.659 de lei salariul intreg (inclusiv asigurarile sociale pe partea angajatorului).

La salariul minim brut actual, de 1.250 de lei, angajatul ia 925 de lei net, iar patronul plateste 1.538 de lei salariul intreg.

Potrivit unor calcule facute de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) la initiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), majorarea salariului minim pe economie ar afecta firmele mci si mijlocii vulnerabile la cresterea costurilor cu munca.

Citeste AICI mai multe despre studiul INCSMPS si opozitia patronilor la cresterea salariului minim brut
Parallax

Vizualizari
471
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri