CZ

Magazinele online, vizate de noi propuneri CE:  Ghiseu unic online pentru TVA si eliminarea scutirii de taxa pentru micile colete importate din afara UE. Descarca propunerea de directiva

Imagine principala
Magazinele online, vizate de noi propuneri CE:  Ghiseu unic online pentru TVA si eliminarea scutirii de taxa pentru micile colete importate din afara UE. Descarca propunerea de directiva
Magazinele online din Romania si din celelalte state membre ale Uniunii Europene, care fac tranzactii transfrontaliere, vor putea beneficia de un "ghiseu unic" online pentru depunerea declaratiei privind taxa pe valoare adauagata, iar coletele mici importate din afata UE nu vor mai fi scutite de la TVA - acestea sunt doua masuri propuse de Comisia Europeana, printr-un nou proiect de directiva care vizeaza comertul electronic.

"Guvernul" Uniunii Europene sustine ca masurile pe care le propune le vor permite consumatorilor si intreprinderilor, in special intreprinderilor nou-infiintate si IMM-urilor, sa cumpere si sa vanda mai usor bunuri si servicii pe internet.

Pentru a intra in vigoare, este nevoie ca propunere de directiva sa fie adoptata de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene si sa fie apoi transpusa in legislatiile nationale ale statelor membre UE.

Potrivit unui comunicat, noua propunere de legislatie europeana prevede:

  • Ghiseu unic online. In prezent, magazinele online trebuie sa se inregistreze pentru plata TVA in toate statele membre in care vand bunuri. Considerate adesea unul dintre cele mai importante obstacole in calea comertului electronic transfrontalier, aceste obligatii privind TVA-ul genereaza costuri pentru intreprinderi de aproximativ 8 000 EUR pentru fiecare stat membru al UE in care efectueaza vanzari.
Aici, Comisia propune ca firmele sa faca "o simpla declaratie trimestriala pentru TVA-ul datorat la nivelul intregii UE, folosind ghiseul unic pentru TVA disponibil online". Acest sistem se aplica deja in cazul vanzarilor de servicii electronice precum aplicatiile pentru telefoane mobile si s-a dovedit un succes, ducand la colectarea a peste 3 miliarde EUR sub forma de TVA in 2015.

Obstacolele administrative pentru intreprinderile din UE vor fi reduse cu 95 %, ceea ce le va permite sa realizeze economii generale de 2,3 miliarde EUR si va spori veniturile din TVA ale statelor membre cu 7 miliarde EUR - sustine CE.

  • Simplificarea normelor privind TVA pentru microintreprinderi si firmele nou-infiintate. Va fi introdus un nou prag anual de 10 000 EUR pentru vanzarile online. Firmele care vor face vanzari transfrontaliere sub acest prag vor beneficia de aceleasi norme privind TVA ca in tara lor de origine. Acest lucru va simplifica respectarea obligatiilor in materie de TVA de catre 430 000 de intreprinderi din intreaga UE, reprezentand 97 % din totalul microintreprinderilor care efectueaza vanzari transfrontaliere. Un al doilea nou prag anual de 100 000 EUR va simplifica regimul TVA pentru IMM-uri, fiind introduse norme simplificate pentru a identifica unde sunt stabiliti clientii acestora. Pragurile ar putea fi aplicate inca din 2018 pentru serviciile electronice si cel tarziu in 2021 pentru bunurile vandute online.

Alte simplificari vor permite celor mai mici intreprinderi sa beneficieze de aceleasi norme cunoscute privind TVA-ul ca in tara lor de origine, de exemplu cele privind cerintele in materie de facturare si de evidenta contabila. Primul punct de contact va fi intotdeauna administratia fiscala din localitatea in care isi are sediul intreprinderea. Intreprinderile nu vor mai fi supuse auditurilor in fiecare stat membru in care efectueaza vanzari.

  • Actiuni impotriva fraudei legate de TVA provenind din afara UE. Pachetele mici importate in UE care valoreaza mai putin de 22 EUR sunt in prezent exceptate de la plata TVA. Dat fiind faptul ca aproximativ 150 de milioane de pachete exceptate de la plata TVA sunt importate in UE in fiecare an, acest sistem poate da nastere unor fraude si practici abuzive importante, creand distorsiuni importante in raport cu firmele din Uniunea Europeana - arata CE.
In primul rand, firmele din UE sunt in mod clar dezavantajate, dat fiind ca, spre deosebire de concurentii lor din afara UE, ele sunt obligate sa aplice TVA-ul incepand cu primul eurocent obtinut din vanzari. In al doilea rand, bunurile importate cu valoare ridicata, cum ar fi telefoanele smartphone si tabletele, sunt in mod sistematic subevaluate sau descrise in mod incorect in documentatia de import, pentru a beneficia de aceasta exceptare de la plata TVA.

Prin urmare, Comisia a decis sa elimine exceptarea de la TVA a coletelor mai ieftine de 22 de euro importate din afara UE

  • Norme identice pentru impozitarea cartilor electronice, a ziarelor accesibile online si a echivalentelor lor tiparite. Normele existente in prezent permit statelor membre sa impoziteze publicatiile tiparite, cum ar fi cartile sau ziarele, la rate reduse sau, in unele cazuri, foarte reduse sau chiar egale cu zero. Aceste norme nu se aplica si in cazul publicatiilor electronice, ceea ce inseamna ca aceste produse trebuie impozitate la rata standard. Dupa ce toate statele membre isi vor exprima acordul, noua configuratie va autoriza statele membre (dar nu le va obliga) sa aplice aceleasi rate publicatiilor electronice si celor tiparite.

Noile masuri se vor adauga celor deja anunate in domeniul comertului pe internet, printre care si cele care urmaresc eliminarea pracicilor de geo-blocare, prin care anumiti furnizori de bunuri si servicii online practica tarife, preturi si alte conditii in mod diferit, de la o tara la alta.  

"Prin intermediul acestor masuri, ne indeplinim angajamentul de deblocare a comertului electronic in Europa. Am facut deja propuneri pentru ca livrarea coletelor sa fie mai accesibila ca pret si mai eficienta, astfel incat consumatorii sa se bucure de o mai buna protectie atunci cand fac cumparaturi online, iar geoblocarea nejustificata sa fie eliminata. In prezent simplificam normele privind TVA, ultima piesa din acest puzzle. Propunerea de astazi nu numai ca va stimula intreprinderile, in special intreprinderile nou-infiintate si cele de mici dimensiuni, ci va spori eficienta serviciilor publice si cooperarea transfrontaliera", a spus Andrus Ansip, vicepresedinte pentru piata unica digitala.

La randu sau, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, Pierre Moscovici, a afirmat ca noile masuri propuse de CE fusesera cerute de o serie de magazine online.

"Firmele din UE care desfasoara activitati online ne-au solicitat sa le simplificam viata si astazi putem sa le indeplinim dorinta. Intreprinderile mici si mari care efectueaza vanzari online in strainatate vor beneficia de acelasi regim TVA ca in propriile lor tari. Aceasta inseamna mai putin timp pierdut, mai putina birocratie si costuri reduse. De asemenea, simplificam normele privind microintreprinderile si intreprinderile nou-infiintate, permitandu-le sa se extinda mai usor pe noi piete. Ca urmare a acestor propuneri, guvernele europene vor putea beneficia de 100 de milioane EUR suplimentare pe saptamana, care pot fi consacrate serviciilor in favoarea cetatenilor", a afimat "ministrul de finante" al Uniunii Europene.

Comertul online a devenit o parte esentiala a economiei si un motor important al cresterii economice in UE, subiniaza Comisia Europeana in studiul de impact al noilor masuri.

In ultimii cinci ani, comertul pe internet in Europa a crescut cu 17% - 20%. Din 2009 pana in 2014, contributia magazinelor online la produsul intern brut aproape ca s-a dublat.

De asemenea, CE estimeaza ca in anul 2015  totalul cheltuielilor on-line pentru bunuri si servicii in toata Uniunea Europeana a fost de 540 de miliarde de euro, din care comertul online transfrontalier a reprezentat circa 18%, adica 97 miliarde euro.

Resurse utile:
Parallax

Vizualizari
204
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri