Adrian Benta

Doua noi reglementari fiscale: Procedura de inregistrare fiscala a contribuabililor ce nu se conformeaza voluntar si extinderea platii taxelor cu cardul in sistem online

Imagine principala
Doua noi reglementari fiscale: Procedura de inregistrare fiscala a contribuabililor ce nu se conformeaza voluntar si extinderea platii taxelor cu cardul in sistem online
In Monitorul Oficial din 26 octombrie 2016, s-a publicat procedura
de inregistrare fiscala din oficiu pentru acei contribuabili ce nu se
conformeaza voluntar, iar ordinul privind taxele platite cu cardul
in sistem online sufera modificari, adaugandu-se doua noi pozitii de taxe ce pot fi
platite electronic. Consultantul fiscal Adrian Benta prezinta cele doua
noutati in materie de fiscalitate. (
Redactia).

Inregistrarea fiscala din oficiu

OpANAF nr. 2921/2016 introduce procedura inregistrarii fiscale din oficiu sau la cererea unei alte autoritati, in cazul in care contribuabilii nu si-au indeplinit obligatia fiscala de a se inregistra.

Aceasta procedura se aplica persoanelor fizice, persoanelor juridice, entitatilor fara personalitate juridica precum si sediilor secundare detinute de contribuabili.

In acest context trebuie mentionat ca aceasta procedura NU se aplica persoanelor fizice a caror evidenta fiscala se tine in baza codului numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit.

Procedura se aplica persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente sau practica profesii libere.

Procedura se aplica din oficiu prin constatarile organului fiscal ori la cererea altei autoritati ce administreaza creante fiscale.

Pentru fiecare dintre aceste cazuri autoritatea fiscala a adoptat metoda efectiva de inregistrare si formularele necesare.

In aceste proceduri se va notifica si contribuabilul pentru conformare, in caz contrar aplicandu-se metodele reglementate de actul normativ.

Plata taxelor cu cardul in sistem online

In anul 2016 a fost implementata procedura platilor cu cardul la nivelul trezoreriei pentru unele impozite si taxe datorate la bugetul de stat. Acestea au fost reglementate prin OMFP nr. 1376/2016 privind tipurile de creante fiscale care pot fi platite prin intermediul cardurilor bancare in sistem online prin intermediul Sistemului National Electronic de Plati.

OMFP nr. 2435/2016 introduce doua noi pozitii in Anexa la acest ordin, respectiv:

  • pozitia 03.01.18 - Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal,
  • pozitia 21.05.24 - Regularizari.


Resurse utile:

Descarca de AICI OpANAF nr. 2921/2016 introduce procedura inregistrarii fiscale din oficiu sau la cererea unei alte autoritati

Descarca de AICI prin OMFP nr. 1376/2016 privind tipurile de creante fiscale care pot fi platite prin intermediul cardurilor bancare in sistem online prin intermediul Sistemului National Electronic de Plati

Descarca de AICI OMFP nr. 2435/2016, de extindere a platilor cu cardul

Parallax

Vizualizari
220
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri