Legea pentru introduerea impozitului specific pentru restaurante, baruri sau hoteluri a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Consultantul fiscal Adrian Benta a facut 2 studii de caz pentru explicarea acestui impozit care se va aplica din anul 2017 (Redactia). Incepand cu 01 ianuarie 2017, platesc impozit specific unei categorii de activitati, cu scutire la plata impozitului pe profit, operatorii economici ce isi desfasoara activitatea corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
- a) 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare;
- b) 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata;
- c) 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere;
- d) 5590 - Alte servicii de cazare;
- e) 5610 - Restaurante;
- f) 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente;
- g) 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a.;
- h) 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor.
Impozitul se datoreaza pentru acei operatori economici ce au in obiectul de activitate fie ca obiect principal de activitate, fie ca obiect secundar de activitate, unul dintre codurile CAEN amintite si nu se afla in lichidare.
Impozitul se determina printr-o formula de calcul, adaptata fiecarei activitati.
Impozitul se achita semestrial, pana pe data de 25 a lunii urmatoare semestrului, fiecare plata reprezentand jumatate din impozitul anual datorat.
Vom prezenta cateva studii de caz in prezenta informare.Anul fiscal este anul calendaristic. Daca un contribuabil realizeaza in acelasi exercitiu fiscal venituri din alte activitati decat cele corespunzatoare codurilor CAEN enumerate anterior, respectiv realizeaza si activitati supuse impozitului specific, acesta achita impozit pe profit pentru celelalte venituri si impozit specific pentru activitatile enumerate anterior.
Contribuabilii ce au realizat pierdere fiscala pana la data de 31 decembrie 2016, daca datoreaza doar impozitul specific, nu deduc pierderea fiscala la calculul impozitului specific. Acestia vor deduce pierderile fiscale de la momentul cand revin la plata impozitului pe profit in perioada celor 7 ani fiscali in care este posibila reportarea acestei pierderi.
Contribuabilii ce datoreaza la plata impozitul specific au obligatia sa modifice vectorul fiscal si sa comunice autoritatilor plata acestui tip de impozit, pana pe data de 31 martie a anului urmator. In acest context, pentru contribuabilii ce datoreaza la plata impozitul specific incepand cu 01 ianuarie 2017 vor depune declaratia de mentiuni pana pe data de 31 martie 2017.
Contribuabilii ce achita impozitul specific au obligatia sa evidentieze amortizarea fiscala conform art. 28 din Codul fiscal.De asemenea, contribuabilii ce platesc impozit specific sunt obligati sa intocmeasca
Registrul de evidenta fiscala, pentru modul de calcul al impozitului specific.
Studiu de caz 1: calcul impozit pentru un restaurant
Pentru a determina un calcul de impozit, trebuie sa tinem cont de urmatoarea formula:
Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:
k - 1400, valoarea impozitului standard (lei);
x - variabila in functie de rangul localitatii;
y - variabila in functie de suprafata utila comerciala/de servire/de desfasurare a activitatii;
z - coeficient de sezonalitate;
q = 0,9 si reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate-locatie de desfasurare a activitatilor.Presupunem ca acest restaurant este situat in Bucuresti, in zona A (centru), si are o suprafata de 320 metri patrati. Variabilele de calcul sunt date de legiuitor, astfel:
K = 1400;
X = 17;
Y = 58;
Z = 0,45;
Q = 0,9. Impozitul specific anual = 1400 * ( 17 + 75 * 0,9) * 0,45 =
53.235 lei.
Studiu de caz 2: calcul impozit specific pentru un hotel
Pentru a determina un calcul de impozit, trebuie sa tinem cont de urmatoarea formula:
Impozit specific anual/unitate = k * nr. locuri de cazare, unde: Impozit specific standard - k - LEI/loc cazare/an
Presupunem ca avem un hotel de 3 stele cu o capacitate de 50 de locuri situat in Bucuresti.
Impozitul specific anual este dat prin lege la suma de 308 * 50 =
15.400 lei.
Resurse utile: