Claudiu Zamfir

Solutia liderului contabililor CECCAR: Formularul 088 sa fie inlocuit cu declaratie pe proprie raspundere in scopuri de TVA. Bill Gates n-ar fi putut face afaceri in Romania. Efectele D088 in 2 grafice

Imagine principala
Solutia liderului contabililor CECCAR: Formularul 088 sa fie inlocuit cu declaratie pe proprie raspundere in scopuri de TVA. Bill Gates n-ar fi putut face afaceri in Romania. Efectele D088 in 2 grafice
Formularul 088 pentru declararea firmelor in scopuri de TVA si formularul 394 privind achizitiile si livrarile pe teritoriul national ar trebui inlocuite cu simple declaratii pe proprie raspundere, pentru a elimina birocratia si deciziile subiective ale Fiscului mai ales impotriva micilor afaceri, a declarat, marti, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Robert Sova. Liderul CECCAR a menionat, insa, ca ar trebui aplicate in paralel si masuri drastice impotriva antreprenorilor care ar da declaratii mincinoase.

Presedintele CECCAR, Robert Sova, si liderul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, s-au plans, marti, intr-o conferinta comuna, de efecte negative pe care le are formularul 088 in forma actuala, in urma caruia o serie de firme au ramas fara codul de TVA, blocandu-li-se astfel activitatea.

Robert Sova, CECCAR"Este evident ca formularul 088 si declaratia 394, o data cu modificarea lor, au creat anumite probleme antreprenorilor. Aceste probleme vin din faptul ca majorarea complexitatii acestor formulare a necesitat un mai mare efort din partea antreprenorului pentru a-si sustine adaptarea" - a spus Robert Sova, care este si profesor universitar la ASE Bucuresti.

Alaturi de Consiliul IMM-urilor, liderul contabililor din Romania a cerut inlocuirea formularelor 088 si 394 cu declaratii pe proprie raspundere pe care sa le dea antreprenorii.

"La nivel european este o politica de conformare voluntara fiscala si cred ca se poate merge pana la inlocuirea acestui formular cu o declaratie pe proprie raspundere. Sigur, cu masuri drastice pentru cei care incalca de fapt prevederile acelei declaratii" - a mai spus Robert Sova.

Cea mai dura masura impotriva oamenilor de afaceri care ar declara fals ar fi insasi pierderea sau neacordarea codului de TVA, insa aceasta trebuie sa se faca doar pe baza abaterilor sau fraudelor demonstrate de fisc, ci nu inainte de savarsirea unei eventuale fraude, abateri sau evaziuni fiscale - a punctat la randul sau expertul contabil Florin Dobre, membru CECCAR.

"Cea mai drastica masura este pierderea codului de TVA. Din pacate, prin 088 aceasta masura drastica apare inainte de producerea evaziunii fiscale, adica este anulat codul de TVA, dreptul de a lucra, inainte ca organul fical sa demonstreze ca noi am savarsit fapte frauduloase sau evaziune fiscala
" - a spus Dobre.

El a mai sustinut ca practicile actuale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) contravin legislatiei europene si deciziilor luate pana acum de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in diverse cazuri similare din alte state UE.

"Directiva europeana 112/2006 privind TVA, precum si hotararile CJUE mentioneaza ca agentul fiscal si inspectorii fiscali nu pot sa anuleze codul de TVA din motive subiective. Or, declaratia 088 este un chestionar prin care se identifica un comportament de firma-fantoma, dar, de fapt, nu se demonstreaza aceasta activitate frauduloasa a societatii" - a explicat Dobre.

In plus, inroducerea unei simple declaratii pe proprie raspundere in locul forumarului 088 pentru declararea in scopuri de TVA ar avea ca masura de siguranta insasi raspunderea penala a antreprenorului semnatar.

"Eu cred ca Romania trebuie sa extinda folosirea declaratiei pe proprie raspundere, pentru ca poate atrage dupa sine raspundere penala, dar, in egala masura, pentru mediul de afaceri onest simplifica lucrurile. Daca cineva vrea sa falsifice un certificat constatator, o poate face. Or, declaratie pe proprie raspundere, semnatura pe care ti-o pui acolo, ca intreprinzator onest,  este de ajuns in orice colt din lume" - considera presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

(Descarca de AICI formularul D 088, in forma publicata de ANAF la 7 ianuarie 2016)

Antreprenorii IMM si contabilii: ANAF spune ca modifica 088, dar nu ne intreaba si pe noi

Presedintele ANAF, Dragos Doros, a declarat, recent, intr-un interviu pentru HotNews, ca Fiscul va adopta cel mai probabil de la 1 iulie o noua versiune a Declaratiei 088 (Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA) simplificata de actuala versiune pusa in dezbatere publica.

Liderul contabililor din Romania si cel al micilor antreprenori se plang, insa, ca ANAF nu ii consulta si pe ei in porcesul de modificare a formularului 088 privind declararea in scopuri de TVA.

"Orice reglementare intr-un ciclu normal de aprobare ar fi fost bine sa fie precedata de o analiza de impact, sa se fi facut o analiza a costului de oportunitate. (...) Nu poti sa faci reglemnatari doar din birou. Trebuie sa tii cont si de argumentele celor care se lovesc de efectele reglementarii" - a spus Robert Sova, liderul CECCAR.

Si Florin Jianu s-a plans de lipsa unui dialog cu ANAF pe problema declararii in scopri de TVA.

"Am avut o intalnire cu prim-ministrul Dacian Ciolos la care a venit si doamna ministru al Finantelor, Anca Dragu, si am inteles ca ar avea intalniri cu mediul de afaceri. L-am intrebat si pe dl. presedinte al CECCAR, Robert Sova, daca dansii au fost informati...  Nu exista un dialog, nu stim cu cine se intalnesc cei de la ANAF si Finante" - s-a plans liderul CNIPMMR.

Sova: Bill Gates n-ar putea face afaceri in Romania

Florin Jianu si Robert Sova sustin ca unele dintre conditiile avute in vedere de ANAF prin actualul formular 088 creeaza situatii aberante. Un exemplu in acest sens ar fi chestionarea antreprenorilor, prin formularul 088, cu privire la studiile pe care le-au urmat si cerinta de a prezenta diplomele respective.

"In cazul asta, mari antreprenori din America, cum este Mark Zuckerberg de la Facebook, ar fi ajuns in postura sa nu poata face afaceri in Romania, pentru ca nu ar fi primit cod de TVA, pe motiv ca nu si-au definitivat studiile universitare" - a spus liderul Consiliului IMM, Florin Jianu.

"La fel si Bill Gates, fondatorul Microsoft, care a renuntat la studii pentru a face afaceri" - a completat Robert Sova, de la CECCAR.

Ce vor IMM-urile de la 088. Si doua grafice

Firmele reunite in Consiliul IMM-urilor propun ca Formularul 088 - "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" - sa fie inlocuit cu o "Declaratie pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

Aceasta declaratie pe proprie raspundere ar trebui sa se completeze electronic si sa se depuna online, potrivit Consiliului.

Organizatia patronala din zona IMM considera ca nu se justifica "parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" prin actualul formular 088, pentru ca "societatile care depasesc plafonul de scutire a platii T.V.A. de 220.000 lei stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt de drept platitoare de TVA".

Consiliul IMM-urilor isi justifica propunerea prin urmatoarele:

1. Necesitatea aplicarii principiului "Ganditi mai intai la scara mica", cu realizarea sistematica a analizei cost-benficiu pentru IMM-uri si a Testului IMM pentru Formularul 088;

2. Reducerea si simplificarea procedurilor administrative, cu implementarea principiului "Only once" (doar o data- n.r.), astfel ca intreprinderile sa nu fie supuse de mai multe ori la declaratii si proceduri administrative pentru aceleasi date si acelasi subiect,  impunandu-se eliminarea din Formularul (088) a informatiilor incluse deja in alte formulare sau baze de date:

 • informatiile privind sediul/ sediile secundare. Sunt deja detinute de Registrul Comertului;
 • obligatiile fiscale, cazierul fiscal, venituri brute realizate, conturi bancare - la care ANAF are acces deplin;
 • numarul contractelor individuale de munca incheiate - care se regasesc in registrul salariatilor REVISAL.

3. Asigurarea pentru IMM-uri a unei proceduri simple, care sa fie oprationala prin completarea formularului in mod electronic si depunerea on-line, pentru evitarea practicilor corupte si reducerea timpului consumat de contribuabil pentru birocratie;

4. Asigurarea transparentei procedurii de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA si a modului de punctare obiectiva a criteriilor stabilite;

5. Eliminarea neclaritatilor din procedura de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, astfel incat liberul arbitru al fiscului se nu se poata transforma in abuz.

Dupa 6 luni de la introducerea declaratiei 088 privind inregistrarea firmelor in scopuri de TVA, 97% dintre IMM-urile care au raspuns la un chestionar publicat pe site-ul CNIPMMR s-au declarat afectate de noua procedura, conform datelor prezenate marti de Consiliul IMM.Clic pentru a extinde
De asemenea, la intrebarea, "Ati intampinat dificultati in parcurgerea procedurii de
evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati
economice care implica operatiuni din sfera TVA", 95% dintre cei
chestionati au raspuns afirmativ.


Printre dificultatile intampinate, respondentii au mentionat urmatoarele:

 • birocratia excesiva - 95%;
 • lipsa transparentei criteriilor de evaluare - 80%;
 • neclaritati in procedura de evaluare - 75%;
 • lipsa motivarii in fapt si in drept a deciziei de neindeplinire a criteriilor - 22%;
 • alte probleme - 14%.clic pentru a extinde
Respondentii au mentionat ca Formularul 088 a crescut in mod nejustificat birocratia pentru microintreprinderi si intreprinderile mici, reprezentand un chestionar de centralizare a unor informatii incluse deja in alte formulare sau baze de date detinute de autoritatile publice sau a unor informatii nerelevante:
 • este neconcludenta cerinta prezentarii unor documente privind studiile si veniturile obtinute in ultimele 12 luni - pot exista situatii in care tineri fara experienta si fara venituri in ultimele 12 luni au o idee foarte buna de afacere - un start-up - si sa li se refuze acordarea codului de TVA in actuala procedura.
 • este nerelevanta si mentionarea sumei cu care asociatii/ administratorii firmei nou infiintate au creditat alte entitati.
 • intreaga procedura de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni din sfera TVA este neclara si netransparenta.

Citeste si:

Procedura inregistrarii in scopuri de TVA - contestata de firme mici si mijlocii, dar aparata de ANAF

Parallax

Vizualizari
173
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
oricum Hotii striga hotii :))) domnilor cu "raspundere limitata", furati mai putin si va fi ok si cu 088, eu am trecut prin el si l-am si luat destul de rapid, desi era prima mea firma!
poza de profil
Cod TVA Domnul SOVA le-a grait foarte bine.Actualul formular 088 este o crima impotriva cetatenilor romani.Romania presupun, e singurul stat care isi faulteaza proprii antreprenori. Mai ales la cumpararea unor utilaje SH din UE,caci strainul inscris in Registrul Operatorilor Intracomunitari isi va anula costul cu TVA si astfel il va bate pe roman la licitatii.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri