Claudiu Zamfir

Patronii IMM se tem ca salariile bugetarilor le vor mari taxele: Noul ministru al Muncii sa nu discute numai cu sindicalistii

Imagine principala
Patronii IMM se tem ca salariile bugetarilor le vor mari taxele: Noul ministru al Muncii sa nu discute numai cu sindicalistii
​O importanta organizatie a patronilor de firme mici si mijlocii (IMM) cere Guvernului sa fie atent ca viitoarea majorare a salariilor angajatilor de la stat sa nu conduca la deficite bugetare care sa necesite majorari de taxe si impozite cu efect negativ asupra mediului privat. Noul presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, i-a cerut noului ministru al Muncii, Dragos Pasaru, sa nu discute in mod dezechilibrat cu sindicatele, ci sa ia in considerere si pozitia patronatelor in chestiuni privind salarizarea bugetarilor si a salariului minim pe economie.

"Prin noul Cod fiscal s-au introdus masuri de relaxare fiscala, cum e reducerea TVA. Nu vrem ca masurile de relaxare fiscala sa fie periclitate de majorarea costurilor in zona publica. E mai intelept sa lansam macar un an functionarea noii structuri fiscale pentru mediul de afaceri si apoi sa marim salariile in sectorul public" - a spus Jianu, marti, intr-o conferinta.

El a aratat ca de la 1 ianuarie 2017 urmeaza sa se elimine taxa pe constructiile speciale ale firmelor (de 1% pe an, din valoarea contabila), eliminare care ar putea sa fie amanata din auza majorarii salariilor bugetarilor.
 
"De la 1 ianuarie 2017 mai sunt masuri de relaxare fiscala care trebuie sa intre in vigoare - celebra taxa pe stalp cu repercusiuni directe in preturile care ajung la populatie. Si atunci, ne dorim ca aceast masura sa fie implementata. O eventuala marire a salariilor ar putea sa impacteze aceasta masura", considera reprezentantul IMM-urilor membre ale Consiliului.

De asemenea, el a cerut Guvernului sa precizeze exact care sunt sursele de finantare pentru viitoarea grila de salarizare de la stat.

"Sa ni se spuna foarte clar de unde provin aceste fonduri de marire, daca ele exista si daca nu va exista un impact asupra bugetului de stat si a stabilitatii macroeconomice a Romaniei si a precautiei fiscal-bugetare. Trebuie sa ne mentinem in tinta de deficit a Romaniei" - a mai atras atentia Florin Jianu.  

In conext, el i-a cerut noului ministru al Muncii sa discute in mod echilibrat si cu patronii, nu doar cu sindicatele.

"Dragos Paslaru sa nu cada in pacatul altor ministri ai Muncii, discutand prea mult sau debalansat cu sindicatele, care sunt mai vocale, dar care nu reprezinta mereu o opinie a oamenilor care produc plusvaloare in aceasta tara. Ca vine din mediul de afaceri este un plus pentru activitatea lui si sper ca va contribui nu numai la o asezare corecta a salariilor la stat sau a salariului minim, dar sa se uite si catre intreprinzatori si sa vina cu masuri inovatoare in zona pietei fortei de munca. Am vazut ca scaderile de contributii la asigurarile sociale (CAS)  au avut un impact bun in economie, s-au creat noi locuri de munca, a crescut si salariul, ANAF a colectat mai multi bani" - a mai aratat Jianu, care a fost ministru pentru mediul de afaceri.

Reamintim ca Guvernul lucreaza la o noua lege a salarizarii unitare pentru bugetari.

Ce mai vor patronii IMM de la salarizarea bugetarilor:

- Sa fie ajutati doar bugetarii debutanti si alte categorii defavorizate de bugetari. "Daca se va  realiza o crestere unitara a salariilor, ceea ce e imposibil, pentru ca impactul este mult prea mare, vm asista in continuare la o inechitate sociala. Salariile mari vor creste in continuare, iar salariile mici, daca le aplicam un procet de 5%, nu obtin o crestere consistenta. Mai sanatos e sa alegem o categorie defavorizata si sa crestem acolo salariul".  

- Corelarea salariilor din zona publica cu cele din zona privata. "Sa nu devina pentru tineri sau pentru alta categorie mai interesant sa lucrezi la stat decat in privat".

Ce reproseaza IMM-istii viitoarei majoroari salariale de la stat:

  • Suprapunerea salariilor, ca urmare a majorarii repetate a salriului brut pe economie. Acest lucru a facut ca 24 de clase de salarizare sa se suprapuna in acest moment.
  • Suprapunerea salariilor pentru angajatii care au studii diferite.
  • In mediul public, exista niveluri diferite de salarizare pentru aceeasi functie.
Parallax

Vizualizari
32
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri