Claudiu Zamfir

GRAFICE Justitia romaneasca prinde viteza in procesele civile si comerciale (raport UE)

Imagine principala
GRAFICE Justitia romaneasca prinde viteza in procesele civile si comerciale (raport UE)
​Cetatenii si firmele din Romania primesc mai rapid solutii in procesele civile si comerciale de la instantele nationale, releva Tabloul de bord al Uniunii Europene  privind justiția, editia 2016. Antreprenorii au o perceptie ceva mai buna decat a publicului larg asupra independentei justitiei din Romania, mai arata raportul european publicat luni.

Conform datelor colectate, in anul 2014, in Romania, procesele civile si comerciale durau in medie circa 150 de zile, la prima instanta. Viteza de solutionare in prima instanta a crescut constant, din anul 2010, cand media era de circa 210 zile, potrivit Tabloului de bord 2016.







Clic pentru a extinde


In clasamentul vitezei proceselor, Romania se afla astfel pe locul al saptelea din 24 de state UE, in conditiile in care nu exista date pentru 4 tari: Marea Britanie, Belgia, Bulgaria si Irlanda.

Romania pica in clasamentul vitezei pana pe locul al 13-lea (din 24 de state masurate), daca se introduc in calcul si procesele administrative si alte cazuri, pe langa cele civile si comerciale. Aici, media Romaniei a fost de circa 170 de zile pentru o solutie in prima instanta, in anul 2014, in urcare fata de anul 2013, cand se inregistrau aproximativ 150 de zile pentru o solutie.




Clic pentru a extinde




La acest parametru, vecinii bulgari si unguri stau mult mai bine, cu o medie sub 100 de zile pentru o solutie in prima instanta, in anul 2014.

Romania este insa pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul proceselor civile si comerciale intentate de cetateni si firme, ca pondere in totalul populatiei. In anul 2014, in Romania erau aproape 7 astfel de litigii deschise la 100 de locuitori, in crestere vertiginoasa fata de anul 2013, cand se inregstrau putin peste 4 procese la suta de locuitori.




Clic pentru a extinde




Cand se iau in calcul si procesele administrative si alte tipuri de cazuri, pe langa cele comerciale si civile, Romania coboara pe locul al 13-lea (din 24 de state UE masurate).

In schimb, Romania sta foarte rau la solutionarea insolvenelor. Potrivit raportului european citat, in perioada 2011 - 2015, nu s-a inregistrat niciun fel de accelerare a procedurilor de insolventa, in pofida introducerii unei noi legi in materie, in vara anului 2014.




Clic pentru a extinde




Astfel, Romania se afla pe locul al 3-lea din coada, intre cele 28 de state UE, in ceea ce priveste viteza solutionarii cazurilor de insolventa. In medie, dureaza cam 3 ani si 4 luni de la momentul in care o firma intra in incapaciate de plata si pana cand creditorii isi primesc o banii sau o parte din bani.

Bulgaria este la egalitate cu Romania in acest clasament, insa Ungaria sta ceva mai bine, fiind pe locul al 16-lea, cu o medie de 2 ani.

In privinta independentei justitiei romanesti, companiile au o perceptie mai buna decat publicul larg din Romania.

Circa 64% din companii (antreprenori) au o perceptie destul de buna si chiar foarte buna asupra independentei judecatorilor si a instantelor romanesti. In randul publicului larg romanesc, insa, perceptia buna si foarte buna asupra independentei justitiei scade la aproximativ 51%.




Clic pentru a extinde




21% dintre companii au o perceptie destul de proasta si chiar foarte proasta asupra independentei justitiei romanesti, iar 15% dintre companiie chestionate au spus ca nu stiu ce sa raspunda.

In randul publicului larg, perceptia destul de rea si foarte rea asupra independentei justitiei ocupa circa 39%, in timp ce 11% dintre cei chestionati nu s-au pronuntat.




Clic pentru a extinde




Din perspectiva perceptiei publicului larg si a companiilor asupra independentei judecatorilor si a instantelor, Romania se plaseaza in prima jumatate a clasamentului UE.


Descarca de AICI Tabloul de bord al UE privind justitia 2016
Parallax

Vizualizari
75
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri