Pensiunile turistice si hotelurile risca sa fie taxate suplimentar de primarii si consilii judetene, potrivit unei prevederi strecurate in normelor de aplicare a Codului fiscal si mentinute in proiectul de modificare a acestora. Popunerea de hotarare de guvern initiata recent de Ministerul Finantelor - pentru a ajuta firmele de apartament si persoanele fizice autorizate (PFA) sa nu mai plateasca impozit majorat pe sediul social - pastreaza posibilitatea ca autoritatile locale sa ceara noi taxe de la operatorii din turism pentru a finanta masuri de promovare turistica.
Astfel, proiectul de norme care trebuie sa intre in sedinta de Guvern prevede, printre altele, modificarea punctului 161, lit. b) a normelor in vigoare, astfel:
"La punctul 161, lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins :
<<b)
În vederea asigurării resurselor financiare pentru promovarea turistică, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pot institui taxe speciale, cum ar fi: pentru cazarea turiștilor în structuri de cazare, de agrement, stabilite prin hotărârea autorității deliberative respective>> ".
Normele de aplicare a Codului fiscal, in forma aflata inca in vigoare, prevad aici taxarea structurilor de cazare, nu si de agrement.
"I
n vederea asigurării resurselor financiare pentru promovarea turistică, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pot institui o taxă pentru cazarea turiştilor în structuri de cazare, în condiţiile stabilite prin hotărârea consiliului local" - se arata in normele inca nemodificate.
Aceste prevederi din normele metodologice precizeaza modalitatea de aplicare a taxelor speciale instituite de autoritatile locale, prin art. 484 din noul Cod fiscal (Legea 227/2015), si practic canalizeaza taxele speciale asupra antreprenorilor din turism.
"
Pentru funcţionarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice şi juridice, precum şi pentru promovarea turistică a localităţii, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pot adopta taxe speciale" - prevede aici
Codul fiscal.
"T
axele speciale se încasează numai de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituţia sau serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare al acestora, sau de la cele care sunt obligate, potrivit legii, să efectueze prestaţii ce intră în sfera de activitate a acestui tip de serviciu" -
precizeaza Codul fiscal.
In ce masura primariile si consiliile judetene folosesc banii luati suplimentar de la antreprenorii din trusim si agrement in beneficiul acestor afaceri depinde de la o localitate la alta.
Cand vine, insa, vorba de promovarea turistica, atreprenorii insisi au oricum la dispozitie mijloace de reclama, publictate, marketing, inclusiv pe internet.
Resurse utile:Descarca de AICI Normele de aplicare a Codului fiscal publicate in 13 ianuarie 2016
Descarca de AICI propunerea de modificare a Normele de aplicare a Codului fiscal