CZ

Solutia patronilor IMM la problema impozitului care afecteaza firmele de apartament

Imagine principala
Solutia patronilor IMM la problema impozitului care afecteaza firmele de apartament
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita Guvernului si Parlamentului modificarea Codului fiscal pentru ca patronii firmelor cu sediile in locuinte sa plateasca impozit local diminuat pe cladirea respectiva, ca atunci cand ar avea doar destinatie de locuinta.

Organizatia patronala cere, astfel, revenirea la modul de calcul din anul 2015 al impozitului local pe sediile IMM-urilor - sau macar a firmelor mici si a microintreprinderilor - si renuntarea la sistemul actual in care sediile firmelor sunt impozitate diferentiat in functie de destinatia cladirii - nerezientiala sa mixta.

"CNIPMMR solicita modificarea Codului fiscal pentru exceptarea IMM-urilor sau cel putin a microintreprinderilor si intreprinderilor mici de la noul sistem de calcul al impozitului pe cladiri si de la reevaluarea cladirii de evaluatori autorizati, cu mentinerea pentru acestea a sistemului de impozitare din 2015, care stabilea cotele de impozit in functie de proprietar si raportarea la valoarea contabila, (avand in vedere ca marea majoritate a IMM-urilor isi au sediul la domiciliul intreprinzatorilor si ca noul sistem de impozitare genereaza o crestere semnificativa a sarcinii fiscal a IMM-urilor, la care se adauga costurile foarte mari pentru raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat)" - a aratat marti Consiliul IMM-urior, intr-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

In prezent, noul Cod fiscal prevede la procedura calcularii impozitului pe cladiri cote de impozit intre 0,08 % si 0,2% pentru cladirile rezidentiale, fata de cota din anul 2015 de 0,1 %.

Pentru cladirile nerezidentiale autoritatile locale percep impozit intre 0,2% si 1,3%, raportat la valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat.

Potrivit unui studiu de caz realizat la nivelul Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Galati, noul sistem de impozitare a cladirilor ar avea ca efect "cresterea uriasa a impozitului",  cu un indice de crestere a gradului de impozitare mediu care variaza intre 36,06% si 1.942,43% in functie de zona de amplasare a imobilului.

Asadar, impozitul pe sediu s-a majorat in anul 2016 fata de anul precedent si de 20 de ori, pentru firmele din anumite localitati, conform calculelor prezentate de Consiliul IMM.

"Noul sistem de impozitare a cladirilor are ca efect cresterea semnificativa a sarcinii fiscale a IMM-urilor reprezentand impozit pe cladirile unde isi desfasoara activitatea, precum si a cheltuielilor birocratice (valoarea onorariului pentru raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, care trebuie depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta)" - afirma patronii membri ai Consiliului IMM.

Potrivit acestora, "cresterea uriasa" a impozitului pe constructii are efecte negative semnificative:

-    diminuarea numarului de intreprinderi (cel putin 10% din IMM-uri urmand a de se desfiinta ca urmare a cresterii costurilor de functionare);

-    reducerea activitatii IMM-urilor si decapitalizarea lor (~30% din IMM-uri urmand a-si diminua activitatea) ceea ce va genera desfiintarea unui numar de circa 100.000 de locuri de munca, cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora rezultate din impozitele si contributiile de asigurari obligatorii aferente salariilor noilor angajati, din TVA, taxe si impozite.
Parallax

Vizualizari
60
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Statul roman!! Hotul care ia cu zece maini din buzunarele oamenilor ca sa tina o gramada de lepre in sistemul bugetar!Privatizati totul !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri